Elkezdődik a Kossuth-szobor renoválása

Akt.:
Elkezdődik a Kossuth-szobor renoválása
© Fotó: Matey István
Debrecen – Az idei év nyarán Győrfi Lajos szobrászművész vezetésével renoválják a debreceni főtér díszét, a Kossuth-szobrot. A munka május 7-én, hétfőn kezdődik és szerződés szerint 2018. augusztus 19-én kerül vissza helyére a műalkotás.

A Kossuth-szobrot 1914-ben állították fel a debreceni főtéren. Az alaptest tömör téglából készült, melynek az idők során kifagyott részeit a szobor 2001-ben történt felújításakor téglafalazással pótolták, valamint a haraszti fagyálló mészkőből készült talapzat burkolatokat helyreállították és visszahelyezték a tégla alaptestre. A Kossuth-szobor 2001-es felújítása óta eltelt időszak alatt a talapzat belső téglamagjának elemei elmozdultak, ennek következtében a talapzat egyes, mészkőből készült kövei megsüllyedtek, sérültek a bronz szobrok is, amelyek elmozdultak helyükről.

A kőburkolatok közül több helyen kiporlott a tömítőanyag, és feltételezhető, hogy az eltelt közel 17 év alatt keletkezett repedéseken keresztül a tégla alaptest folyamatosan csapadékvizet kapott. Erre tekintettel szükségessé vált a Kossuth-szobor felújítása, mind a talapzat, mind pedig a szoborcsoport tekintetében. A sérült talapzati kövek és a szobrok helyreállítása a Kossuth-szobor teljes szétbontása mellett újítható fel.

A munkák elvégzésére szerződést kötött a város Győrfi Lajos szobrászművésszel. A munkákat május 7-én kezdik el, és augusztus 19 –re fejezik be, a Kossuth-szobor bronz szoborcsoport alakjait és a mészkőtalapzat kőelemeit le kell emelni, restaurálni, majd vissza kell rakni a helyükre – olvasható a debreceni önkormányzat közleményében.

A bontás a térburkolat szintjéig fog megtörténni, ezt követően még meg kell vizsgáltatni a terepszint alatti alapozását minőségét és teherbírását. Szükség esetén ezt is meg kell erősíteni.

A munka május 7-én reggel 8 órakor kezdődik.


Debrecen - A mintegy 200 tonnás alkotás stabil, betontalapzatot is kap. A május első hetében a megyeszékhely főteri eseményei miatt – például gasztronómiai fesztivál – nem az eredetileg tervezett időpontban, tehát május 2-án, hanem május 7-én bontják le és szállítják el a Nagytemplom elől a Kossu...

Margó Ede és Pongrácz Szigfrid kompozíciója csaknem három hónapig lesz távol
Debrecen - A héten tartott egyeztetés után módosították a főtéri Kossuth-szobor restaurálásának kezdő időpontját. Emiatt május 7-én, várhatóan reggel 8 órakor kezdik meg Győrfi Lajos szobrász vezetésével leemelni a szobrot a helyéről – tájékoztatott a Napló érdeklődésére Iván Aurél, a debreceni polg...

A kompozíció várhatóan a virágkarneválig lesz távol
Debrecen - A sétálóövezet ezredfordulós kialakításakor restaurált szoborcsoport mára ismét rossz állapotban van, és emiatt ismét el kell vinni rendbe tenni – értesült a Napló. A megyeszékhely jelképének számító kompozícióval kapcsolatos információinkat a debreceni polgármesteri hivatal is megerősíte...