Elkezdődött az eljárás Magyar Róbert ügyvédjének kijelentése miatt

Elrendelte az előzetes vizsgálatot a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Ügyvédi Kamara elnöke Magyar Róbert ügyvédje, Lakatos Csilla ügyében.

A vizsgálat azért indult, mert a veszélyes bűnözőként számon tartott Magyar Róbert házi őrizetből történt szökése után a védője egy televíziós műsorban azt javasolta, hogy védence ne jöjjön vissza, amíg nem születik az ügyében jogerős ítélet.

Korábban a Magyar Ügyvédi Kamarának és a megyei kamarának is levelet írt az ügyben Forgács Imre rendészeti miniszter. Azt kérte: vizsgálják ki, hogy megvalósít-e bűncselekményt, etikai, vagy fegyelmi vétséget az ügyvédnő kijelentése.

Csontos János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Ügyvédi Kamara elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy szerdán kapta meg a miniszter levelét, melyben felkéri a vizsgálatra. Utasítást nem adhat ugyan a miniszter, de a kérés alapján egy előzetes vizsgálat elindítását elrendelte az ügyvédnő ügyében. Ez a vizsgálat hivatott eldönteni, hogy etikai, vagy fegyelmi úton halad majd tovább az ügy, esetleg egyiken se, mert nem vétett az ügyvéd – tette hozzá.

A vizsgálatot a fegyelmi főmegbízott végzi. Első körben meghallgatják az ügyvédet, majd ha vannak az esettel kapcsolatban dokumentumok, megvizsgálják azokat is. Ez a vizsgálat akár két hétig is eltarthat.

Az ügyvéd a TV2 Mokka című műsorában januárban üzente azt védencének: “addig semmilyen módon ne jöjjön vissza, illetőleg adja fel magát, ameddig jogerős ítélet nem fog születni, amit én körülbelül 3 évben prognosztizálok“.