Elkezdődött az "ál-bróker" ügyben gyanúsítottak előzetes letartóztatásának tárgyalása

Délelőtt 11 órakor elkezdődött az “ál-bróker” ügyben gyanúsítottak előzetes letartóztatásáról, illetve házi őrizetükről döntő tárgyalás a Budai Központi Kerületi Bíróságon.

Összesen 15 embert gyanúsítanak csalással, közülük ötnek indítványozták az előzetes letartóztatását, kettő ellen pedig házi őrizet elrendelését. A rendőrség a szökés, elrejtőzés, illetve a nyomozás megnehezítésének veszélyére hivatkozva indítványozta a kényszerintézkedések elrendelését.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, a cseh központú Capital Partners budapesti és debreceni irodáiban kedden tartottak házkutatást a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nyomozói, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) feljelentése alapján. A gyanú szerint a csalók olyan hálózatot szerveztek, ahol fejenként 150 ezer amerikai dollárnyi befektetésért nagy hasznot ígértek az ügyfeleknek. A haszon azonban elmaradt, mivel az álbrókerek jutalékai felemésztették az eredeti befektetéseket is. A jelenlegi adatok szerint 3 milliárd forintnál nagyobb kárt okozott az értékpapír-kereskedő cég.

Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője a Független Hírügynökségnek korábban elmondta: kedden összesen 15 embert hallgattak ki gyanúsítottként, mindegyikük a cég valamilyen szintű vezetője, köztük a csalás cseh állampolgárságú értelmi szerzője is. A cég 150 “álbrókere” közül nem vettek őrizetbe senkit, a szerepüket még tisztázni kell.

Közben kiderült, hogy a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálatot folytat a prágai székhelyű Capital Partners befektetési szolgáltató ellen a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának megsértése miatt. A vizsgálat tavaly októberben kezdődött, a Capital Partners, valamint négy másik vállalkozás ellen. Érintett még az Afin Hu Kft. és az Oceangate Securities Kft., valamint az ügynökök képzését végző Priority Bróker Kft. is. A versenyhivatal azt vizsgálja, jogszerűen keresték-e telefonon az ügyfeleket a Capital Partners szolgáltatásainak népszerűsítése, befektetési ajánlatok küldése céljából, továbbá, hogy a cég szolgáltatásait kínáló munkatársak megtévesztően és tisztességtelenül tájékoztatták-e az ügyfeleket. Az ügyben döntés ez év első félévében várható.