Elkészültek az új görögkatolikus érseki központ tervei – Nyáron már költöznének

A Hatvani István Kollégium épülete
A Hatvani István Kollégium épülete - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Az egykori Hatvani István Kollégiumban görögkatolikus felsőoktatási kollégium, míg a néhai Debrecen Szállónak otthont adó építményben a főegyházmegye központi hivatalai, levéltár, és egy kápolna kap majd helyet – tudta meg a Napló.

A két Petőfi téri épületben alakítja ki érseki központját a Hajdúdorogi Főegyházmegye.

Mint arról beszámoltunk, a debreceni önkormányzat a tavaly áprilisi közgyűlésen döntött az évek óta üresen álló épületek átadásáról, amelyet határozatlan időre kap meg a főegyházmegye.

A volt szálló felújításának és átalakításának terveit Kasuba János építészmérnök készítette el – közölte érdeklődésünkre az egyház. A szükséges építési engedélyeket már beszerezték, a leendő kivitelezőt a munkálatok megkezdése előtt közbeszerzési eljárásban fogják kiválasztani. A cél az, hogy nyár végére a hivatal beköltözhessen a felújított létesítménybe.

Emlékezetes, a kormány tavaly 810 millió forintot különített el a költségvetésből a Magyar Görögkatolikus Metropólia infrastruktúrájának kialakítására, miután a pápa a rangban a római katolikus érsekségnek megfelelő Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház központjává a Hajdúdorogi Egyházmegyét emelte debreceni székhellyel.

HBN