Elkészült az első, teljesen felújított háziorvosi rendelő Debrecenben

Akt.:
Átadták a Kassai út 117. szám alatti orvosi rendelőt
Átadták a Kassai út 117. szám alatti orvosi rendelőt - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Befejeződött a Kassai út 117. szám alatti felnőtt háziorvosi rendelő felújítása.

A március elején kezdődött munkák során az 1953-ban átadott, és azóta sem modernizált helyiségekbe többek között új ajtókat, ablakokat építettek be, kicserélték az elektromos vezetékeket, a burkolatokat, a fűtési rendszert, kifestettek, akadálymentessé tették a bejáratot és a vizesblokkot. Az ehhez szükséges 18 millió forintot az önkormányzat saját forrásból biztosította – számolt be a helyszínen kedden Széles Diána alpolgármester.

Elmondta: az Új Főnix Terv Gondoskodó Város programja keretében 11 háziorvosi rendelőt pályázati pénzből újítanak fel, melyek közül jelenleg a Híd, a Cegléd és az Apafi utcaiakban dolgoznak, a Víztorony utcáról pedig most pakolnak ki, ott a jövő héten kezdenek. – Azért nem egyszerre végeztetjük ezeket a munkákat, mert a renoválás idején is meg kell oldani a betegek ellátását – jegyezte meg Széles Diána.

Közösségben a praxisok?

Dr. Kothalawala Dulana Saman, a körzetben csaknem 1200 kártyával rendelkező háziorvos kiemelte, hogy a korszerűsítés nyomán ezentúl – az uniós elvárásoknak megfelelően – külön tudják választani az orvosi, az ápolói és a tanácsadói feladatokat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Molnár Péter

Arról is beszámolt, hogy egy svájci modellt továbbfejlesztve hét debreceni háziorvos úgynevezett praxisközösséget hozna létre a közeljövőben, melyre pályázatot nyújtanak be. A praxisközösségben először felmérnék a felnőtt lakosság egészségi állapotát, majd a páciensek egészségügyi szűrővizsgálatokat, egészségmegőrzési, egészségfejlesztési, életmód-tanácsadási szolgáltatásokat vehetnének igénybe. Ezután az olyan problémákkal, mint például a depresszió, vagy a táplálkozási nehézségek, nem küldenék a beteget azonnal tovább szakrendelésre, hanem helyben foglalkoznának. Amennyiben a háziorvosok nyernek a pályázaton, jövőre indulna ez az ellátási forma, a praxisközösség központja pedig a Kassai út 117. szám alatt lenne.

HBN-OCs