Elkészült a Szentgyörgyfalvi utcai orvosi rendelő felújítása Józsán

Akt.:
Elkészült a Szentgyörgyfalvi utcai orvosi rendelő felújítása Józsán
© Fotó: debreceni önkormányzat
Debrecen-Józsa – A fejlesztés közvetlen célja a jó minőségű közszolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása, az egészségügyi alapellátást nyújtó házi gyermekorvosi, fogorvosi szolgáltatók eredményességének és hatékonyságának növelése, az infrastrukturális feltételek korszerűsítése volt.

A projekt keretében a Szentgyörgyfalvi utca 7. szám alatti – 1960-ban épült – leromlott állapotú épület felújítása valósult meg, melyben két házi gyermekorvosi és két fogorvosi szolgáltató működik. A házi gyermekorvosi, valamint a fogászati ellátás Debrecen-Józsa egész területére kiterjed. Józsán 2500 gyermek él, ellátásukról a két háziorvos gondoskodik, míg a felnőtt korú lakosság (9000 fő) fogászati ellátását a két fogszakorvos látja el. Ezért volt kulcsfontosságú a rendelőknek helyt adó épület korszerűsítése.

Az épület nagy igénybevételnek volt kitéve, a rendelők kis alapterületűek voltak, korszerűtlenek, a vizes blokkok felszereltsége elhasználódott és az elektromos- és gépészeti rendszer is elöregedett, ezért szükséges volt a belső tér teljes körű szakipari, elektromos, gépészeti felújítása.

Az energiahatékonyság elérése érdekében magas hőszigetelési követelményeket is kielégítő műanyag nyílászárókat építettek be, a tetőhéjazatot lecserélték, illetve felújították a fűtési rendszert. Megújuló energiaforrásként napelemeket telepítettek, melyek gazdaságosabb üzemeltetést tesznek lehetővé. Ezen kívül megtörtént az épület külső-belső akadálymentesítése és lehetőség nyílt az eddig hiányzó akadálymenetes parkolóhely kialakítására – olvasható a debreceni önkormányzat közleményében.

re-2Fotó: debreceni önkormányzat

A pályázati forrásból az egészségügyi alapellátáshoz szükséges új eszközöket is beszerezték, amelyek hozzájárulnak a korszerű betegellátáshoz, a betegelégedettség növeléséhez is.

A kivitelezés 2017 nyár végén kezdődött, 7 hónapig tartott. A felújításra 47,9 millió forint támogatási összeg állt rendelkezésre. A teljes beruházás 63 millió forintba került.

Papp László polgármester az átadón hangsúlyozta: Józsán már kialakult az városi alközpont, amely megkönnyíti a városrészben élők mindennapjait. Ugyanilyen városi alközpontokat szeretne az önkormányzat létrehozni a déli, az észak-keleti és a keleti városrészben is. Józsán a fejlesztés eredményeként az egészségügyi alapellátáshoz is méltó körülmények között tudnak hozzájutni. Nem véletlen, hogy egyre többen költöznek Józsára, ennek okán egyre több a gyermek a városrészben.

re-3Fotó: debreceni önkormányzat

Kósa Lajos miniszter arról beszélt, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít az egészségügyi alapellátás fejlesztésére, mivel a polgárok először ezzel találkoznak. Akkor alakul ki kedvező kép az egészségügyről, ha nemcsak a klinikai, hanem az alapellátás is megfelelő körülmények között zajlik.

Balázs Ákos, a városrész önkormányzati képviselője kiemelte: Józsa egy összetartozó közösség, ahol jó élni. Minden egyes fejlesztéssel nő a városrész vonzereje, amely azt eredményezi, hogy egyre többen élnek Józsán.