Elkészült az ideiglenes híd Kolontáron

Átadták az ideiglenes hidat Kolontáron. A hidat gyalogosok és engedéllyel rendelkező személyautók használhatják, 3500 kilónál nehezebb járművek azonban nem hajthatnak rá – tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság.

A hídra azért van szükség, hogy a telepítés minden része megközelíthető legyen.

Elkészült a katonaság által a Torna-patakon épített híd Kolontáron. A hídon a település lakói gyalog mehetnek át, illetve külön engedéllyel személyautók is használhatják. A 3500 kilónál nehezebb teherautók semmilyen körülmények között nem használhatják.

A vízügyi igazgatóság tájékoztatása szerint az esőzések ellenére nem kell tartani a Torna-patak áradásától, melynek vízgyűjtő területén, kedden mindenhol apadás volt jellemző. A térségben 20-40 milliméternyi eső esett, ennek hatására most ismét növekedni kezdett a vízszint. A becslések szerint a Torna-patak vízszintje az eső hatására sem fogja meghaladni a múlt hét eleji árhullámot, a patak várhatóan nem lép ki a medréből, és ingatlanok sincsenek veszélyben.

A katasztrófavédelem gépekkel és kézi erővel folytatja a vörösiszap-mentesítést, a két legnagyobb kárt szenvedett településen. Az összegyűjtött iszapot, ledőlt kerítéseket, illetve más használhatatlanná vált, szennyezet ingóságokat konténerekbe gyűjtik, majd elszállítják. A katasztrófavédők a használható vagyontárgyak, bútorok mentésében is segítenek.

A tűzoltóság tájékoztatása szerint Devecseren kedden 35-40 tűzoltó szivattyúzott, a munkát szerdán is folytatják. Kolontáron szintén folyik a kármentesítés, de a szivattyúzás csak később kezdik el. Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint, munkatársaik szerdán a települések lakóit ellátják a takarításhoz szükséges tudnivalókkal.

– Független Hírügynökség –