“Eljutottunk odáig, hogy az ellenfelek nem igazán szeretnek Debrecenben jégre lépni”

Akt.:
“Eljutottunk odáig, hogy az ellenfelek nem igazán szeretnek Debrecenben jégre lépni”
© Fotó: Mudra László
Debrecen – Berta Ákos szerint a DHK megfelelő erősítésekkel jövőre még fényesebb sikereket érhet el. Interjú.

Eseménydús szezonon van túl a Debreceni Hoki Klub: a MOL Ligában a negyedik helyen végeztek, a Magyar Kupában pedig a dobogó legalsó fokára állhattak fel Jevgenyij Muhin tanítványai. A Napló Berta Ákossal összegezte az elmúlt hónapok legfontosabb tanulságait.

Meglehetősen hullámzó alapszakaszt produkált a DHK, hogyan értékelnéd a bajnokság első szakaszát?

Berta Ákos: Nagyszerűen kaptuk el a rajtot, 10-11 forduló után vezettük a tabellát. Ekkor sokan úgy vélekedtek, a fináléba kerülésre is reális sanszunk van. Hozzá kell tennem, hogy a kezdeti sikerek alkalmával a szerencsével sem álltunk hadilábon. A kiváló sorozatot egy hullámvölgy követte, sokszor vereséget szenvedtünk ebben az időszakban. December végétől egyre inkább beérett Jevgenyij Muhin munkája, emiatt szereztük meg a negyedik helyet, és várhattuk pályaelőnnyel a negyeddöntőt.

Dmitrij Romanov helyét Jevgenyij Muhin vette át az ősszel. Mi nem működött Romanovval?

Berta Ákos: Romanov nem volt rossz edző, de Muhinhoz képest más stílust képviselt. Utóbbi keményebb karakterű, nagyobb fegyelmet megkövetelő szakember, szerintem ilyen típusú tréner tudja kihozni a maximumot a DHK-ból. Romanov távozását követően ideiglenesen Ladányi Balázs irányította a gárdát, vezetésével jobb lett a hangulat, valamint eredményesebben játszottunk. Muhin visszatérésének köszönhetően fokozatosan fejlődött a csapat.

A bajnokság rájátszásában az Újpestet búcsúztattátok, ám a DVTK kemény diónak bizonyult az elődöntőben. Reálisnak tartod a 4. helyezést?

Berta Ákos: Jó esély mutatkozott arra, hogy kiverjük a lila-fehéreket, hiszen előttük végeztünk az alapszakaszban, igaz, csupán minimális különbséggel. A miskolciakat sajnos nem tudtuk legyőzni, ennek ellenére nincs okunk a szégyenkezésre, minden tőlünk telhetőt megtettünk. A MOL Liga egészét figyelembe véve a Miskolc, MAC, Fehérvár hármas teljesen megérdemelten szerzett érmet. A sok hullámvölgy miatt nekünk nem járt volna medál. Összességében több pozitívumot tudnék felsorolni, mint negatívumot. Eljutottunk odáig, hogy az ellenfelek nem igazán szeretnek Debrecenben jégre lépni, mert hazai mérkőzéseink nagy százalékát megnyerjük.

Az esztendőt a Magyar Kupában szerzett bronzéremmel zártátok. Milyen tanulságokkal szolgált a Final Four?

Berta Ákos: Kissé déja vu érzésem van, mivel tavaly is egy kiválóan sikerült idényt tudtunk megkoronázni az MK-ban. Idén nem volt egyszerű a helyzet, hiszen sok játékosra nem számíthatott a szakmai stáb, a hiányzók helyét juniorok vették át. A DVTK-nak méltó ellenfelei voltunk a döntőért vívott meccsen, nem adtuk olcsón a bőrünket. A MAC ellen teljesen megérdemelten kerültünk háromgólos előnybe, de a fővárosiak olykor mázlis gólokkal egyenlítettek. A hosszabbításban Piataknak hála megszereztük a bronzot. Jelentős sikernek tartom, hogy saját csarnokában tudtuk legyőzni a bajnoki finalista MAC-ot.

Az alapszakaszban 40 pontot (22 gól és 18 assziszt) termeltél, ezzel az együttes legponterősebb játékosa lettél. Mit gondolsz erről az egyéni sikerről?

Berta Ákos: Egy évvel ezelőtt Könczei Áronnal és Ladányi Balázzsal közösen rohamoztuk a riválisok kapuját, ekkor főleg a gólpasszok kiosztásában jeleskedtem. Idén Dancsfalvi Norbival, illetve Vaszjunyin Artyommal szerepeltem egy sorban. Nem vagyok maradéktalanul elégedett a produkciómmal, több ígéretes helyzetet nem tudtam gólra váltani. Jövőre feltétlenül szeretnék mindkét mutatóban előrelépni.

Rengeteg sérülés nehezítette a dolgotokat az elmúlt hónapokban. Mennyire volt nehéz megbirkóznotok ezzel a helyzettel?

Berta Ákos: Ilyen mértékű sérüléshullámot még nem tapasztaltam. Nem rendelkeztünk bő kerettel, ezért érintett bennünket rosszul, ha kidőlt valaki. Az egészségügyi problémákkal küzdő játékosokat fiatalok pótolták, akik közül többen meghálálták a bizalmat: Godó Dani, Vincze Peti, György Robi és Kiss Tamás egytől egyig remekül megállták a helyüket.

Gyakran védőként szerepeltél, hogyan alkalmazkodtál ehhez a szerephez?

Berta Ákos: Nem volt idegen a feladat, ugyanis junior világbajnokságon bekként vettek számításba, sőt Rich Chernomaz ugyancsak ezen a poszton próbált ki a válogatottban. Örömet okoz, amikor sikerül felszabadítanunk a kapunkat a nyomás alól, és elindíthatjuk a támadásokat.

Két éve erősíted a csapatot. Jövőre is a Debrecenben szerepelsz?

Berta Ákos: Igen, maradok. Jól érzem magam a városban, nemrég született meg a kislányom, egyre több dolog köt ide. Remélem, a DHK színeiben szép szezonok várnak még rám. A klub minden téren korrekt és ambiciózus, ezek a tulajdonságok nagy erények a mai profi sportban. Azt szeretnénk, ha eredményeinkkel még több támogató állna az együttes mellé, amiből az utánpótlás ugyancsak profitálna, hiszen a jégkorongozó gyerekek száma folyamatosan nő Debrecenben. Egyre több drukker látogat ki az összecsapásainkra, bízunk benne, hogy a szurkolói bázisunk bővülése folytatódni fog. Egyetlen mérkőzésen sem hagytuk még cserben a szimpatizánsainkat, mindig az utolsó leheletünkig küzdöttünk, amit tapssal és buzdítással honoráltak.

Mire lehettek képesek a következő idényben?

Berta Ákos: Nagy kérdés, hogy a külföldi ligákba vágyó MAC és Miskolc milyen együttessel szerepel majd a MOL Ligában. Ha a vezetőségnek sikerülne együtt tartania a keretet, illetve egy-két védővel és csatárral erősödnénk, nem tartom elképzelhetetlennek az éremszerzést a bajnokságban.

Az oroszországi A csoportos világbajnokságra készülő nemzeti együttes bő keretében több csapattársad (Hári Norbert, Könczei Áron, Vay Ádám, Vincze Péter) szerepel, ellenben te nem kaptál meghívót. Csalódott vagy?

Berta Ákos: Akkor sem hívtak be, amikor jól ment a hoki, így fel voltam erre készülve. Nem vagyok szomorú, egy kicsit kiegyensúlyozottabb teljesítménnyel talán szerephez jutottam volna. Nem mondtam le a válogatottságról, pozitívan gondolkodok a kérdésről, a fiúknak pedig szurkolni fogok a vb-n.

– Biró Ádám –