Eljött az idegenben rúgott gólok alkonya?

Akt.:
Eljött az idegenben rúgott gólok alkonya?
© Fotó: HBN archív
Debrecen – Herczeg András, a DVSC vezetőedzője is úgy véli, sokat változott a világ futballja az évtizedek alatt.

Mint arról néhány nappal korábban beszámolt a Napló is, Európa élklubjainak vezetőedzői azt javasolták a kontinens labdarúgó-szövetségének, az UEFÁ-nak, hogy vizsgálja felül az idegenben szerzett gólok szabályát a kupasorozatokban. A tervek szerint nem számítana, ki talált be többször idegenben, mindenképpen hosszabbítás, illetve tizenegyesek jönnének azonos gólszám esetén.

Van-e jobb megoldás?

A topklubokat vezető szakemberek azzal érvelnek, hogy ma már nem olyan nehéz betalálni idegenben egy kupamérkőzésen, mint volt az több évtizeddel ezelőtt, amikor bevezették a szabályt.

Giorgio Marchetti, az UEFA helyettes főtitkára azt nyilatkozta, a szövetség nyitott a vitára.

– Köztudott, jelenleg ha a két meccs után döntetlen az állás, akkor az a csapat lép a következő körbe, amelyik idegenben több gólt szerzett, és ha ez sem dönt, csak akkor következik a hosszabbítás és az esetleges tizenegyesek.
„Az edzők úgy gondolják, ma már nem olyan nehéz vendégként gólt szerezni, mint a múltban, ezért szeretnék, ha felülvizsgálnánk a szabályt, és ezt meg fogjuk tenni. A futball megváltozott – mondta Marchetti.

A szabályt 1965-ben az azóta megszűnt KEK-ben vezették be, hogy elkerüljék a pénzfeldobást, vagy a semleges helyszínen újrajátszást a továbbjutás eldöntésére. Mint arról a sajtó beszámol, akkoriban viszont nagy kihívást jelentett az utazás, vagy éppen a vendégként tapasztalható szokatlan körülmények, ugyanakkor mára ezek rutinszerűvé váltak, s nagyjából mindenütt azonos, megfelelő körülmények várják a csapatokat.

Érdekesség, hogy a szabály első kedvezményezettje a Budapesti Honvéd volt, amely a Dukla Praha otthonában 3–2-re nyert, és idegenben rúgott góllal lépett tovább, miután Pesten 2–1-re kikapott a csehszlovákoktól.

Lapunk kíváncsi volt a jelentős nemzetközi rutinnal rendelkező Loki-tréner, Herczeg András véleményére is a témában.

– Én is olvastam a szakemberek ezen szándékáról – mondta Herczeg. – Van benne igazuk, hiszen nagyon sokat változott a labdarúgás azóta. Ma már nem annyira nagy a hazai pálya előnye, mint korábban, ez tény. Kérdés, van-e jobb, igazságosabb megoldás – fogalmazott az edző, akinek volt már része hasonló szituációban, elég, ha csak a 2009-es Kalmar elleni párharcot vesszük. Akkor a DVSC a hazai 2–0 után 3–1-es vereséget szenvedett Svédországban, ám az idegenben rúgott több gól a debrecenieknek kedvezett.

Az értekezleten olyan szakemberek vettek részt, mint Massimiliano Allegri (Juventus), Carlo Ancelotti (Napoli), Unai Emery (Arsenal), Julen Lopetegui (Real Madrid) vagy José Mourinho (Manchester United).

TN