Eljátszották a hitelüket

Akt.:
Csermely László címzetes alezredes, a Debreceni Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztályának vezetője a hitelt kínáló csalókról, akik a gyanú szerint 1879 sértettet csaptak be
Csermely László címzetes alezredes, a Debreceni Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztályának vezetője a hitelt kínáló csalókról, akik a gyanú szerint 1879 sértettet csaptak be - © Fotó: Matey István
Debrecen – Akadtak bepalizottak, akik nem érezték magukat sértettnek, a pénzükre vártak.

Összességében több mint 300 millió forintos kárt okoztak közel 2 ezer sértettnek azok a feltételezett elkövetők, akik ügyében a napokban zárta le a nyomozást a rendőrség. A gyanúsítottak kedvező hitelkonstrukciót kínáltak, különböző eljárási díjakra hivatkozva pénzt kértek a sértettektől, akik a szerződéskötés után azonban nem kapták meg a kért hitelösszeget.

Csermely László címzetes alezredes, a Debreceni Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztályának vezetője elmondta: elsősorban olyan nehéz anyagi helyzetben lévő embereket igyekeztek megszólítani, akik a pénzintézetektől nem kaptak kölcsönt, BAR-listások voltak. Utóbbit egyébként a jellemzően ingyenes kiadványokban feladott hirdetéseikben külön is reklámozták.

Cégháló épült ki

A piramishoz hasonló felépítésű háló csúcsán egy 2011-ben alapított gazdasági társaság állt, ehhez csatlakoztak a többségében a fővárosban bejegyzett cégek. Az ő alkalmazottaik voltak az üzletkötők, akik az ügyfelekkel tartották a kapcsolatot, illetve a szerződéskötéseket intézték. A nyomozók hét ügyvezetőt és 20 üzletkötőt azonosítottak, őket gyanúsítottként hallgatták ki, az eljárás jelenlegi szakaszában mindannyian szabadlábon védekezhetnek.

c2

Fotó: Matey István

Jellemzően 15 éves futamidőre kínáltak hitelt az ügyfeleknek, a bankok által nyújtottaknál kedvezőbb feltételekkel. Regisztrációs és megbízási díjat – ennek mértéke külön-külön több tízezer forintot tett ki –, illetve egy havi törlesztőrészletet kértek az ügyfelektől, s azt ígérték, egy-két hónapon belül hozzájuthatnak a hitelhez. A sértettek elmondásaik alapján azonban nem kaptak szóban részletes tájékoztatást a szerződésben foglaltakról, de a leírtak elolvasására sem biztosítottak időt. A cégháló egyik tagját a Gazdasági Versenyhivatal is megbírságolta.

– A reklámok hagyományos hitelkonstrukció látszatát keltették, ezzel tévesztették meg a sértetteket, akik az ország egész területéről – Hajdú-Bihar megyéből is – kerültek ki. 2013-ban a Debreceni Rendőrkapitányságon jelentkezett az első károsult, az ORFK pedig a kapitányságot jelölte ki a nyomozás lefolytatására – ismertette a vizsgálati osztály vezetője. A sértettek jellemzően 50 és 100 ezer forint közötti összegeket fizettek be az üzletkötőknek, akiket a szerződéseik alapján négyórás munkaidőben minimálbért foglalkoztattak. Hogy mire költötték a pénzt a gyanúsítottak, eddig nem derült ki, mivel nem tettek vallomást. A nyomozók a házkutatások alkalmával szerződéseket, banki bizonylatokat foglaltak le.

A rendőrség az ügyben 1879 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás bűntett és csalás vétség megalapozott gyanúja miatt javasol vádemelést 27 személy ellen.

HBN


1879 rendbeli csalás miatt folytak a kihallgatások Debrecenben

Debrecen – Hagyományos hitelkonstrukciót ajánlottak, de a szerződéskötést követően a sértettek nem kaptak pénzt.

hirdetés