Eljárnak a városba, vagy beállnak közmunkásnak

Eljárnak a városba, vagy beállnak közmunkásnak
© Illusztráció: HBN-archív
Zsáka – Településen belül hasznosítják a közmunkában termelt javakat Zsákán.

A bihari faluban nehéz munkát találni, hiszen a településen működő vállalkozások kevés embernek adnak munkát. A település önkormányzata 61 embert foglalkoztat közmunkában, míg a vízügyi igazgatóságon tizenketten dolgoznak.

– Az önkormányzatnál arra törekszünk, hogy akik a munkaerőpiacon nem tudnak, vagy nem akarnak elhelyezkedni, bevonjuk a közmunkaprogramunkba. Ők zöldségtermesztéssel, járdajavítással és térkőgyártással foglalkoznak. A zöldségek nagy részét a köz­étkeztetésben használjuk, az itt nem kellő mennyiséget eljuttatjuk a rászorulóknak, egy részét pedig értékesítjük. Ezt a pénzt visszaforgatjuk a közmunkaprogramba – tájékoztatott Kovács Kálmán polgármester.

Megpróbál mindent

A községben a kevés munkahely miatt sokan kényszerülnek arra, hogy ingázzanak. Legtöbben Berettyóújfaluban dolgoznak, de akad, aki Körösladányba vagy Füzesgyarmatra jár át. Az önkormányzat próbál mindent megtenni a vállalkozások segítése érdekében. Arra azonban kicsi az esély, hogy egy jelentős, sok embert foglalkoztató beruházás valósuljon meg, így a közmunka vagy az ingázás marad az egyetlen lehetőség.

HBN–BR