Eljárás indult az Orly repülőtéren lelőtt támadó két feltételezett segítője ellen

Párizs – Eljárás indult két francia férfi ellen azzal a gyanúval, hogy feltételezhetően ők szerezték be azt a légpisztolyt, amellyel egy hete Párizsban egy férfi rendőrökre lőtt, majd egy járőröző katonára támadt az Orly repülőtéren – közölték szombaton rendőrségi források.

A 39 éves tunéziai származású, de francia állampolgárságú, köztörvényes bűncselekményekért többszörösen büntetett Ziyed Ben Belgacemet múlt szombaton lőtték le a párizsi repülőtéren a megtámadott katonanő bajtársai.

A merénylő feltételezett társait, egy 30 és egy 43 éves férfit még hétfőn vették őrizetbe. Mindketten többszörösen büntetett előéletűek, de nem terrorizmussal kapcsolatos bűncselekményekért. A párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege pénteken terrorizmussal kapcsolatos bűntett miatt indított ellenük eljárást.

Hivatalos források szerint mindketten a párizsi agglomerációban laknak, a támadó közeli barátai voltak, s egyikük sem állt kapcsolatban iszlamista körökkel. A fiatalabbat azzal gyanúsítják, hogy ő adta át a támadás előtt néhány nappal a légpisztolyt a támadónak, a másikat pedig azzal, hogy jelen volt a találkozón.

A két gyanúsított kihallgatását követően sem tudták a nyomozók megállapítani, hogy mik lehettek a támadó indítékai. Az ügyészség közlése szerint a férfi azt kiáltotta, mielőtt lelőtték: “azért vagyok itt, hogy meghaljak Allahért”.

Belgacem többszörösen visszaeső bűnöző volt, 2009-ben kábítószer-kereskedelem miatt ítélték el, 2011-2012-ben radikálisokkal került kapcsolatba a börtönben, de a 2015-ös párizsi merényletek követően az otthonában tartott házkutatás során nem találtak nála radikalizmusra utaló nyomokat, ezért nem került be a radikálisok nyilvántartásába, amely mintegy 16 ezer nevet tartalmaz. Boncolásakor alkoholt és kábítószert is kimutattak a szervezetében.

– MTI –