Eljárás indult a Közgép székhelyénél tüntetők ellen

Budapest, 2013. április 17., szerda (MTI) – A XX.-XXI.-XXIII. kerületi bíróság szerdán elkezdte beidézni azokat a demonstrálókat, akik tavaly nyáron összeláncolták magukat a Közgép Zrt. fővárosi telephelyénél – jelentette be szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke.

A független képviselő elmondta, hogy a kikézbesített idézések szerint társaság üzemi tevékenységének megzavarása, rendzavarás, garázdaság, gyülekezési joggal való visszaélés és rágalmazás miatt indult ellenük eljárás. Hozzátette: a feljelentésben foglaltak egy részét jogi abszurdumnak tartják.

Jávor Benedek a rágalmazásról például úgy vélekedett, hogy “a Közgép szerint nem megengedhető, hogy korrupcióval vádolják őket”.

A PM politikusai állnak elébe az eljárásnak, mert “mindazok az ügyek, amelyek körülölelik” a céget indokolttá és lehetővé teszik a demonstráción megfogalmazott állításokat – mondta. Hozzátette: megítélésük szerint a Közgép Zrt. közszereplőnek számít.

A per precedensértékű lesz, mert kiderül, hogy ma Magyarországon meddig terjed a szólásszabadság határa – jelentette ki végül.

Az LMP – amelyhez akkor még a PM politikusai is tartoztak – több képviselője és aktivistája 2012. július 11.-én demonstrált a Közgép Zrt. fővárosi székhelyénél. A tüntetők a telephelyre vezető út két szélén láncolták össze magukat, a rendőrség 26 embert állított elő.

A cég jogi képviselője, Futó Barnabás a helyszínen azt mondta, hogy feljelentést tesznek, mert az akcióval megvalósult a közérdekű üzem működésének megzavarása, a személyi szabadság megsértése és a magánlaksértés is.

– MTI –