Elindultak az Európai Egyetemi Játékok

Álló sor: Barna Donát edző, Szűcs Imre technikai vezető, Pék Dávid, Reizer Roland, Tóth Lóránt, Szarka Dávid, Mezei László, Kiss Lajos, dr.Nagy Ágoston vezető edző ülnek: Opre Roland, Gál Krisztián, Nagy benedek, Nagy Botond, Tóth Péter, Bács Csaba
Álló sor: Barna Donát edző, Szűcs Imre technikai vezető, Pék Dávid, Reizer Roland, Tóth Lóránt, Szarka Dávid, Mezei László, Kiss Lajos, dr.Nagy Ágoston vezető edző ülnek: Opre Roland, Gál Krisztián, Nagy benedek, Nagy Botond, Tóth Péter, Bács Csaba - © Fotó: unideb.hu
Debrecen – Kosárlabdában a fiúknál a Debreceni Egyetem kétszeres bajnok DEAC csapata képviseli Magyarországot a rotterdami versenyen.

A második alkalommal rendezik meg az Európai Egyetemi Játékokat, amely a legnagyobb európai diák sportrendezvény. Szervezője az Európai Egyetemi Sportszövetség (FISU), mely az Universiadet és a sportági világbajnokságokat is rendezi, ennek tagja hazánk szervezete, a MEFS. A következő két hétben Rotterdam lesz a házigazdája e monumentális nemzetközi sporteseménynek, melynek ünnepélyes megnyitója július 23-án volt.

A legjobb egyetemi sportolók 45 országból érkeznek, és tíz sportágban mérik össze erejüket július 24. és augusztus 8. között. A rotterdami Erasmus Egyetemet épp száz esztendeje alapították, így – érthető módon – megkapta a rendezvényt a sportok városa, ahol négyezernél is több sportoló ad egymásnak randevút.

Kosárlabdában a Debreceni Egyetem kétszeres bajnok DEAC fiú kosarasai képviselik majd Magyarországot a játékok részeként augusztus elsején kezdődő egyetemi kosárlabda Eb-én. A 17-28 éves korosztály számára hirdetett versenyen Európa 16 legjobb egyetemi férfi és 12 női csapata játszik majd az egyetemük színeiben. Hazánkból a Corvinus Egyetem lánycsapata utazik együtt a debreceni fiatalokkal. Az MKOSZ és a MEFS közös finanszírozása mellett a Debreceni Egyetem is segítette a fiúk felkészülését, felszerelését, így a játékosok még nagyobb lelkesedéssel vetették bele magukat a nyári extra munkába.

A DEAC 17-25 év közötti együttessel utazik, ugyanis a hazai TAO jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy profi státuszú és ennél idősebb játékosok vegyenek részt a programban. Így némi hátránnyal indulnak, de bíznak a sorsolást végzők szerencsés kezében, mely a korábbi kosárlabda Európa-bajnokságokon és Egyetemi Játékon elért eredmények alapján történik. A csapat hat mérkőzést játszik, majd egy pihenőnap következik a csoportmeccsek után, ahol az első két helyen kell végezniük, hogy a legjobb nyolc közé jussanak.

A Nemzeti Egyetemi Bajnokság döntőjében aranyérmet elért csapatból többen sem tudták vállalni a nyári munkát, ezért nem számíthatnak rájuk. Hiányozni fog Vas Viktor, Kaluha Csaba, Pall Helgason, Lőrincz Dominik és Balogh András is. Június eleje óta két hét szünetet élvezhettek csupán a „kiválasztottak”, bár tart még a napi kétedzéses ritmus, mégis az előttük álló négy edzőmeccs jelzi, hogy a július 31-i indulás hamarosan elérkezik.

A csapat fele a DEAC felnőtt keretéhez tartozott, de U23-ban ez a gárda – így együtt – szépen teljesített az év során. Miután volt idő az egyéni munkára is, bíznak benne, hogy megerősödve komoly játékerőt képviselnek majd Hollandiában a debreceni fiúk, akiktől az ősszel kezdődő bajnokságokban is jó szereplést várhatunk.

– Debreceni Egyetem –További hírek a Sport kategóriából

Sporthírek