Elindult Mátyás király kamerája, pályázzatok!

Mátyás király előadás a Vojtina Bábszínházban
Mátyás király előadás a Vojtina Bábszínházban - © Illusztráció: Derencsényi István
Budapest – Videós pályázat indul középiskolás diákok számára a Mátyás király emlékévhez kapcsolódóan.

November 5-ig várják a háromfős magyarországi és határon túli csapatok jelentkezését, akik saját szemszögből mutathatják be Mátyás királyt és korszakát egy rövid, általuk készített videó formájában. A három legjobb csapat értékes nyereményekben részesül, de díjazzák a Facebook közönségszavazásának győztesét is.

Közös gondolkodás

A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja, az Oktatási Jogok Biztosának Hivatala, valamint az OTP Fáy András Alapítványa videós pályázatot hirdet középiskolás diákoknak a Mátyás király emlék­év alkalmából. A pályázatra háromfős, magyarországi és határon túli csapatok jelentkezését egyaránt várják, s minden csapatnak rendelkeznie kell egy kísérőtanárral. A verseny kiemelt célja, hogy a középiskolások közelebb kerüljenek Mátyás királyhoz és a reneszánszhoz, valamint, hogy a témában közös gondolkodásra inspirálja a diákokat és tanáraikat.

A kétfordulós pályázat első körében a zsűri pontozza a beérkezett videókat, és kiválasztja azt a tíz csapatot, amelyek a második körben is részt vehetnek.

A kiválasztott csapatok a Magyar Tudományos Akadémia székházában rövid prezentációban ismertethetik témaválasztásuk okait, film­készítési technikájukat. A bemutatókat a szakmai zsűri ugyancsak pontozza, és a két pontszámból alakul ki a végleges eredmény.

HBN