Debrecen-München, egy bő óra alatt – Landolt a Lufthansa gépe Debrecenben

Akt.:
A Lufthansa első müncheni járatának érkezése Debrecenbe
A Lufthansa első müncheni járatának érkezése Debrecenbe - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Hétfőn reggel leszállt az első Münchenből menetrend szerint érkezett Lufthansa-repülőgép a debreceni repülőtéren. A 98 férőhelyes Bombardier CRJ 900-as 1 óra 5 perc alatt tette meg a bajor főváros a cívisváros közötti távolságot.

Az esemény alkalmából tartott sajtótájékoztatón Herdon István, a debreceni repülőteret üzemeltető Xanga cégcsoport elnök-vezérigazgatója elmondta: az elmúlt 5-10 évben jelentős számú, „nemzetközi aktivitást” mutató cég települt le Debrecenben és a régióban. Ahhoz, hogy újabb ilyen vállalkozások érkezzenek ide, nélkülözhetetlen a repülőtér fejlődése – tette hozzá.

Hetente háromszor

Antal Gábor, a Lufthansa Csoport magyarországi vezetője arról beszélt, hogy a Debrecen–München járat hétfőn, szerdán és pénteken fog közlekedni. Mindhárom nap reggel fél nyolckor indul Németországból és 9 óra 45 perckor fordul vissza Debrecenből. – Münchenből 4 kontinens 106 célállomása érhető el egyetlen átszállással. Az itteni lakosoknak ezentúl nem kell ahhoz hajnalban kelniük, hogy európai, vagy tengerentúli városokat érjenek el – fogalmazott. Antal Gábor úgy vélte, hogy az új járat jóvoltából egyre többen fogják megismerni Debrecent és környékét. Így több befektető jelenhet meg itt, élénkülhet a turizmus, illetve több német diák tanulhat Debrecenben, vagy itteniek Münchenben, külföldön.


DI_lufthansa-3

Fotó: Derencsényi István | Kattintásra galéria nyílik!


Mérföldkő Debrecen életében

– A Debrecen–München járat elindulása mérföldkő Debrecen, a régió és a repülőtér életében. A versenyképesség szempontjából a gyors elérés nagyon fontos – jelentette ki dr. Papp László, Debrecen polgármestere. Az önkormányzati vezető arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy a debreceni légikikötő gyors tempóban fejlődik. Miközben 2011-ben még csak 18 ezer utas használta a létesítményt, tavaly már 180 ezer. A cél az idén az utasszám megduplázása. Hangsúlyozta, hogy hagyományosan jók a magyar-német gazdasági, turisztikai és kereskedelmi kapcsolatok, melyek az új járatnak köszönhetően tovább fejlődhetnek. A polgármester úgy értékelte abban, hogy a debreceni repülőtér elérte azt a fejlettségi szintet, amire a Lufthansának szüksége van, nagy szerepe volt a magyar kormánynak.

A legnagyobb befektetők

– A magyar-német gazdasági kapcsolatok különleges jelentőséggel bírnak a magyar gazdaság fejlődése szempontjából. Tavaly Magyarország számára az első számú kereskedelmi partner Németország volt – ismertette a sajtótájékoztató végén Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára. Elmondta: Németország a legnagyobb a tőkebefektető Magyarországon. Csaknem 6 ezer német vállalat működik hazánkban, akik majdnem 300 ezer embernek adnak munkát. – Elemi érdekünk, hogy a két ország közötti kapcsolatok tovább élénküljenek és a magyar régiók minél vonzóbbak legyenek a német befektetőknek. Ebben sokat segíthet ez a járat – fogalmazott az államtitkár. Íjgyártó István beszédéből az is kiderült, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium felügyelete alatt működő ügynökség jelenleg 8 olyan német céggel folytat tárgyalásokat, amelyek Debrecenben szeretnének letelepedni. Ők 2 ezer munkahelyet hoznának itt léte – derült ki.

HBN-OCs