Helyi közélet

2013.06.03. 14:16

Indul a 15. Simonyi Napok Debrecenben

Debrecen, 2013. június 3., hétfő (MTI) - A "legvitézebb huszárra", a Simonyi óbesterként ismert Simonyi József ezredesre, volt debreceni helyőrségi parancsnokra emlékeznek június 7-8-án a 15. Simonyi Napokon.

Debrecen, 2013. június 3., hétfő (MTI) - A "legvitézebb huszárra", a Simonyi óbesterként ismert Simonyi József ezredesre, volt debreceni helyőrségi parancsnokra emlékeznek június 7-8-án a 15. Simonyi Napokon.

A napóleoni háborúk hőse 1818 és 1823 között Debrecenben megmutatta, hogyan válhat egy katona békeidőben is hőssé: nevéhez fűződik a Nagyerdőt a belvárossal összekötő, ma a nevét viselő út megépítése, a népfürdő és a vigadó nagyerdei kialakítása - hangoztatta Papp Gyula ezredes, a rendezvény fővédnöke hétfőn a programokat beharangozó debreceni sajtótájékoztatón.

Simonyi óbester mellett emlékeznek az év elején elhunyt Emődy Dánielre is, aki 1999-ben kezdeményezte a mára hagyománnyá vált Simonyi Napok első megrendezését. Emődy Dániel emlékére a Bem téren, a Simonyi út kiindulópontján fát fognak ültetni, hiszen a 19. század elején Simonyi József is fasort telepített erre az útszakaszra - mondta Papp Gyula.

Idén negyedik alkalommal jelenik meg a hajdú-bihari katonatörténeteket, elbeszéléseket feldolgozó kiadvány, amelyre ismét nagyon sokan küldték be személyes háborús emlékeiket felelevenítő történeteket. Jövőre, az ötödik "Katonatörténetek" megjelentetésekor egy bővített könyvben szeretnék bemutatni az elmúlt évek legérdekesebb katonatörténeteit - közölte az ezredes.

Kovács Béla Lóránt, a pénteki és szombati programoknak helyt adó Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatója elmondta: az első napon több fiókkönyvtárban is rendhagyó tanórákat és rejtvényfejtő versenyt tartanak. Szombaton a gyerekeket versenyekkel, kézműves oktatással, bábelőadással és filmvetítéssel várják.

A felnőtteknek szóló programok közül kiemelte katonatörténetek felolvasását, valamint a játékos "bajusz- és katonafotó" pályázatot.

Papp Gyula bejelentette azt is, hogy az idei Nemzeti Vágtán Simonyi óbester emléke előtt tisztelegnek.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában