Helyi közélet

2016.03.15. 14:01

A migránshelyzet miatt Szegeden segítenek be a debreceni bírók

Debrecen, Szeged - Heti váltásban 15 debreceni bíró és 15 jegyző teljesít szolgálatot öt héten át a Szegedi Járásbíróságon.

Debrecen, Szeged - Heti váltásban 15 debreceni bíró és 15 jegyző teljesít szolgálatot öt héten át a Szegedi Járásbíróságon.

A Debreceni Járásbíróság bírái és jegyzői önként vállalták, hogy besegítenek a Szegedi Járásbíróságnak, ahol az elmúlt hónapokban a migráns helyzet miatt növekedett meg az ügyforgalom.

Minden mást megelőzően

Az összesen 30 debreceni munkatárs egy-egy hetes távolléte azonban nem megy az itthoni ítélkezés rovására, a bírák és a jegyzők ugyanis saját munkájuk mellett vállalták a szegedi tárgyalásokat, így később önként pótolják majd a Debreceni Járásbíróságon kieső tárgyalási napokat.

A jogszabály értelmében a Szegedi Járásbíróságnak a határzár jogellenes átlépésével, annak megrongálásával és építésének akadályozásával kapcsolatos büntetőügyeket minden más büntetőeljárást megelőzően kell lefolytatnia. A megemelkedett ügyszám azonban meghaladja a szegedi bíróság kapacitásait, ezért az elmúlt hónapokban önkéntes bírák kapcsolódtak be Szegeden a büntetőügyek tárgyalásába. A Szegedi Törvényszék többletfeladatainak ellátásához szükséges támogatást az Országos Bírósági Hivatal (OBH) biztosítja, a következő hetekben a debreceni bírák is OBH kirendeléssel látják el ítélkezési tevékenységüket Csongrád megyében.

Az egyes törvényeknek a tömeges bevándorlás kezelésével összefüggésben történő módosításáról szóló törvény tavaly szeptemberi hatályba lépése óta folyamatosan érkeznek az ügyek a Szegedi Járásbíróságra, határzár tiltott átlépésének bűntette miatt. A bíróság eddig az ilyen jellegű büntetőügyek többségében a vádlottak kiutasításáról szóló ítéleteket hozott.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában