Elhunyt Tatár Miklós

Elhunyt Tatár Miklós
Rövid betegség után, 79. életévében elhunyt Tatár Miklós testnevelő tanár. A kiváló sportember 1956-ban a Testnevelési Főiskolán végzett tanári szakon, Budapesten; atlétizált, bokszolt, majd rövid ideig Énekes Árpád mellett a Papp László nevével fényjelzett ökölvívó válogatott segédedzője volt.

A sors 1957-ben Debrecenbe irányította, amikor a pallagi Balásházy János mezőgazdasági technikumba lett testnevelő tanár. Az itt eltöltött 17 év alatt számtalan híres sportoló és olimpikon tanulmányi előmenetelét és sportolói karrierjét irányította. 1974-től nyugdíjazásáig az Orvostudományi Egyetemen volt testnevelő tanár, az egyetemisták sí- és turisztikai táborainak szervezője és oktatója volt 17 éven keresztül.

A magyar sportiskolai rendszer szervezője és megalapítója

1972-től 2000-ig a legendás városi sportiskola, a DSI igazgatójaként, szakmai helyetteseként, majd igazgatói szaktanácsadójaként tevékenykedett. A hetvenes évektől, Váradi Géza sportminisztériumi főosztályvezető megbízásából és teljes támogatásával a magyar sportiskolai rendszer szervezője és megalapítója lett, kezdeményezte és szervezte a testnevelés tagozatos iskolák hálózatát; lobbizása eredményeként a Szoboszlói úti és a Bocskai testnevelés tagozatos általános iskolák munkacsarnokokat kaptak.

A debreceni utánpótlás-nevelés országos tekintélyű „harcosának” tartották, megszállott munkájának eredményeként Debrecen a magyar utánpótlás-nevelés vezérhajója volt évtizedeken keresztül. Nyugdíjazása után az ország egyik legjobb utánpótlást nevelő teniszegyesületének a Tatár Tenisz Club alapítója, szervezője és tanfolyamvezetője volt. A teniszben is kialakította az általános iskolákon nyugvó utánpótlás-nevelést. Munkássága és megalkuvást nem ismerő élete példaértékű lehet mindenki számára.További hírek a haon-sportoldal kategóriából