fotókkal

2020.02.08. 19:42

Élmények sora az élményközpontban

Ötödik születésnapját ünnepelte a hétvégén a debreceni Agóra Tudományos Élményközpont.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

Ebből az alkalomból egy sor különleges programmal, például minikiállítással, izgalmas, a tudományt népszerűsítő előadásokkal és ismeretterjesztő foglalkozásokkal várták az érdeklődőket. Ezek mind valamilyen módon kapcsolódtak a debreceni természettudomány születéséhez, a városhoz kötődő tudósok életművéhez, munkásságához.

Nem esett messze…

Szombaton az egyik legnagyobb érdeklődés a robotikabemutatót kísérte az Agórában, amelyen egyebek mellett kutyaszerű-, humanoid- és autóra hasonlító robotok is bemutatkoztak. Itt elegyedtünk szóba a 7 éves Kocsis Előd Bercellel, aki elmondta, nagyon érdeklik a robotok, főleg azóta, amióta otthon is van egy hasonló. – Az lánctalpas, azzal tud menni. A 7. születésnapomra kaptam – magyarázta. Aztán megtudtuk tőle, hogy a helyszínen látható, jó néhány izgő-mozgó masina közül az autóra hasonlító izgatja leginkább a fantáziáját. Aztán a szoftverfejlesztéssel, programozással foglalkozó apukával, Kocsis Attilával beszéltünk, aki megerősítette, hogy a fia nagyon szereti a robotokat, ezért rendszeresen járnak az Agórába, ahol ilyesmivel is lehet foglalkozni. – Jó lenne, ha nagyobb korában majd a műszaki pálya felé orientálódna. Persze ő fog dönteni – jelentette ki.

 

Tanulás játék közben

– Nagyon érdekel a robotépítés. Kisöcsémmel szoktunk otthon játszani legósat, meg robotosat is. Bár nem könnyű, de gyerekek is tudnak ilyet építeni – fogalmazott a 11 éves Medveczky Oláh Dorka. Arra a kérdésre, hogy az Agóra robotjai közül melyik a legérdekesebb, azt válaszolta, hogy a csörgőkígyóra hasonlító, mely érzékeli, ha valaki elé teszi a kezét, és akkor a kígyóra jellemző mozdulatokat tesz. A kislány nagymamája, Medveczky Mártonné hozzátette: az egész délutánt az Agórában akarják eltölteni. Őt is foglalkoztatja a robotika, de a gyógynövényekről szóló előadást is szívesen meghallgatná.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában