Elhunyt Szegedy-Maszák Mihály – Kulcsár Szabó Ernő: fordulatot idézett elő az irodalomtudományban

Budapest – Munkásságával fordulatot idézett elő az irodalomtudományban – szólt pályatársáról, a vasárnap elhunyt Szegedy-Maszák Mihályról az MTI megkeresésére hétfőn Kulcsár Szabó Ernő irodalomtörténész.

Szegedy-Maszák Mihály kiemelkedő irodalomtudományi teljesítményét olyan elképesztő művészeti tájékozottság támogatta, amely a zenétől a képzőművészeten át minden fontosabb művészeti ágban páratlan volt – méltatta a Széchenyi-díjas tudóst Kulcsár Szabó Ernő.

Mint hozzáfűzte, ez a széles körű tájékozottság mind beépült Szegedy-Maszák irodalomtudományi munkásságába, a kutató ezért utánozhatatlanul tudott gondolkodni a magyar irodalomról.

“A hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján igazodási, tájékozódási pont volt számunkra, olyasvalaki abban a sivár környezetben, aki európai módon gondolkodott” – emlékezett az egykori pályatársra Kulcsár Szabó Ernő.

Elmondása szerint Szegedy-Maszák fordulatot idézett elő az irodalomtudományban; az ő példája nyomán a magyar irodalmi gondolkodás közelebb jutott a szövegekhez.

Szegedy-Maszák Mihály munkatársként olyan volt, mint egy “nagyobb testvér”, aki tapasztaltabb, horizontja tágasabb – szólt egykori kollégájáról az irodalomtörténész, hozzátéve: “a legtöbbet akkor tudtunk tenni, mikor együtt szerkesztettünk olyan köteteket, amelyekben a fiatalabb alkotókat sikerült nemzetközi fórumokhoz juttatni”.

Kulcsár Szabó Ernő felidézte az 1998-as Frankfurti Nemzetközi Könyvvásárt is, amelynek szervezésében együtt dolgozhattak Szegedy-Maszák Mihállyal, és az akkori magyar részvételnek köszönhetően sikerült Kertész Imrét nemzetközileg igazán ismertté tenni.

– MTI –