Elhunyt Szállási Árpád orvostörténész

Budapest, 2012. július 11., szerda (MTI) – Elhunyt Szállási Árpád orvos, orvostörténész, egyetemi magántanár – tájékoztatta a Debreceni Egyetem, a Magyar Orvostörténelmi Társaság, a Magyar Tudománytörténeti Intézet és az Orvosi Hetilap az MTI-t szerdán.

 

A közlés szerint Szállási Árpád 2012. július 9-én, életének 83. évében hunyt el. Temetéséről később intézkednek.

Szállási Árpád Nagyecseden született 1930. június 30-án. Debrecenben tanult, majd évtizedeken át körzeti orvosként dolgozott, a leghosszabb ideig Esztergomban.

“Orvosi működése mellett orvostörténettel, irodalomtörténettel, művészettörténettel és numizmatikával is foglalkozott, igazi polihisztor alkatú tudós volt, a régi tudományos könyvek egyik legjobb ismerője” – olvasható a méltatásban.

Alapító tagja volt a Magyar Orvostörténelmi Társaságnak, amelynek Zsámboki-érmével és Weszprémi-díjával is kitüntették. Tagja lett a Nemzetközi Orvostörténeti Társaságnak is, amelynek kongresszusain – nyelv- és szaktudásának köszönhetően – évtizedeken át képviselte Magyarországot tudományos előadásaival. Az Antall Józsefet és Benedek Istvánt is magáénak tudó baráti körnek, a Hiúzszeműek Társaságának is nagyra becsült tagja volt.

Hosszú időn át Szállási Árpád oktatta az orvostörténetet a Debreceni Egyetemen, segítette az orvosi kar orvostörténeti múzeumának a megalapítását; tevékenységét az egyetem magas kitüntetéssel is elismerte. Ő szerkesztette az Orvosi Hetilap orvostörténeti rovatát. Mintegy félezer történeti publikációja és 15 orvostörténeti-művelődéstörténeti könyve jelent meg, de több verseskötetet is közreadott.

Egyik fő érdeklődési területe a magyar írók orvosainak felkutatása, az írók betegségtörténetének a kutatása volt.

Díszpolgárává választotta Nagyecsed, Kesztölc és Esztergom is, utóbbi helyen részt vett a Balassi Bálint Társaság munkájában is.

Szállási Árpád 80. születésnapját Debrecenben is és Budapesten is tudományos ülésszak keretében köszöntötték.

 

 

brr \ krp \ ksy

 

MTI

Címkék: