Elhunyt Rumi, a csodakutya

Akt.:
Elhunyt Rumi, a csodakutya
Elhunyt Rumi, a csodakutya - © Fotó: archív
Debrecen – Csütörtök este, tragikus hirtelenséggel halt meg a világ első kettős szerepű habilitációs kutyája.

– Szomorú szívvel adjuk hírül, hogy február 12-én, csütörtökön az esti órákban tragikus hirtelenséggel elhunyt Rumi, a világ – ismereteink szerint – első kettős szerepű habilitációs kutyája – tudatta a megrendítő hírt a Baráthegyi Vakvezetőkutya Iskola.

A Napló 2008-ban elsőként számolt be Vincze Zsuzsannáról és csodakutyájáról, Rumiról, aki nemcsak vakvezetőként lett társa a fiatal lánynak, de a világon elsőként előre jelezte, ha a fiatal nő epilepszia rohama közeledett. „Négy-öt perccel a roham előtt elkezdi nyalogatni a kezem, az ölembe mászik jelezve ezzel, hogy ideje felkészülnöm. Ilyenkor lefekszem a matracra, és addig, amíg tart az epilepsziás rohamom, ő folyamatosan nyalogatja az arcom, finoman karmolássza a karom és halkan vakkantgat, így mindössze néhány perc az, ami korábban 10-15 percig is eltartott” – mesélte Zsuzsi 2008-ban a világos, zsemleszínű labrador technikáját. Akkor történelmet írtak a szereplők, hiszen vakvezető kutyát korábban nem kaphatott epilepsziás beteg.

Lapunk és a páros története azonban néhány évvel később folytatódott, Zsuzsi ugyanis újságíró gyakornokként hónapokat töltött szerkesztőségünkben, természetesen hű barátjával együtt. Szívünkbe zártuk a lányt és a 9 éves csodakutyust, kinek az életéért már hiába küzdöttek tovább a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karán, a Belgyógyászati Klinika szakemberei csütörtökön. Minden erőfeszítésük ellenére a kutya veseműködése végleg leállt. Rumi azóta az égi vadászmezőkön keresi, kinek segíthet, kinek csalhat mosolyt az arcára.

HBN-SZFÁ

Címkék: , ,