Helyi közélet

2015.07.21. 19:57

A vádemelést megtették, a polgármesterre várunk

Balmazújváros - Száznyolcvan milliós támogatás elnyerése állhat a háttérben.

Balmazújváros - Száznyolcvan milliós támogatás elnyerése állhat a háttérben.

Vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség Balmazújváros volt jegyzőjével és egy helyi vállalkozóval szemben hétfőn – tájékoztatta a Naplót kedden dr. Nagy Andrea szóvivő. A vádirati tényállás lényegéről elmondta: a volt jegyző jogtalan előnyért közreműködött abban, hogy a vállalkozó egy ingatlanberuházással összefüggésben 180 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapjon az önkormányzattól.

Dr. Veres Margit, Balmazújváros polgármestere – aki a település jegyzője volt a vádbeli időszakban – korábban sem cáfolta, hogy őt gyanúsítják. Keddi megkeresésünket azzal hárította el, hogy amint „hivatalos tudomása lesz” a vádról, reagál.

A vállalkozó sem

Vezető beosztású hivatalos személy által, az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette: ezzel vádolta meg a Központi Nyomozó Főügyészség a volt balmazújvárosi jegyzőt. Akit a bíróság bűnössége esetén – a Büntetőtörvénykönyv szerint – 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthat.

Bár dr. Veres Margit – akit tavaly ősszel független jelöltként választották polgármesterré Balmazújvárosban – sohasem ismerte el, hogy ő a büntetőeljárás egyik terheltje, nem is cáfolta azt. Tény, hogy a vádbeli időszakban (2012 végén) ő irányította jegyzőként a polgármesteri hivatalt, majd a rákövetkező év elején már a helyi járási hivatalt vezette, egészen polgármesterré válásáig.

Az ügyészség szerint a jegyző közreműködött abban, hogy egy helyi vállalkozó 180 milliós – önkormányzati forrású – vissza nem térítendő támogatást kapjon a rendezvénycsarnok megépítésére. Kérdés, hogy a vádlott milyen szerepet játszhatott ebben? Hiszen az ilyen jellegű döntések a képviselő-testületekre tartoznak, a jegyzők feladata a törvényesség betartatására, felügyeletére korlátozódik. A tisztánlátást erősen korlátozza, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség nem osztott meg több információt a vádemelés tényéről, Veres Margit pedig egyelőre nem kívánt nyilatkozni.

A Napló kedden beszélt a rendezvénycsarnok-beruházást végző vállalkozóval, akit hivatali helyzettel visszaélésre irányuló vesztegetés bűntettével vádoltak meg az ügyben. Ő sem akart élni a megszólalás lehetőségével.

A büntetőeljárás a Debreceni Törvényszéken folytatódik, jelenleg a hétfőn érkezett ügy szignálása zajlik. Ha megvan a bíró, 30 napja van arra, hogy értesítse a vádiratról a vádlottakat és védőiket. Akkor talán a közvélemény is jobban beleláthat a részletekbe.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában