Nagyvilág

2007.11.26. 09:09

Földrengés Indonéziában: 3 halott

<p>Nagy erejű földrengés rázta meg Indonéziát hétfőn hajnalban, hárman meghaltak, negyvenöten megsebesültek az eddigi adatok szerint - mondta az indonéz egészségügyi minisztérium illetékese az AFP francia hírügynökségnek.</p>

A Richter-skála szerinti 6,7-es erősségű földrengés epicentruma Bali szigetétől több 300 kilométerre volt. A helyi illetékesek szerint több száz ház omlott össze Szumbava szigetén. A sziget körzetét 1992-ben nagy erejű földrengés rázta meg, akkor szökőár is keletkezett, amelyben több mint kétezer ember vesztette életét.

Vasárnap Szumátrán volt földrengés, a 6,2-es rengés nem követelt áldozatokat. Indonézia része az úgynevezett csendes-óceáni "tűzgyűrűnek", mely a nyugati féltekén, Japánon és Délkelet-Ázsián keresztül húzódó vulkánok és törésvonalak sorozata. 2004 karácsonyán ugyanebben a földrengésveszélyes körzetben volt hasonló, rendkívül erős 9,2-es erősségű földrengés, majd szökőár.

Az akkori katasztrófában egyes becslések szerint több mint 200 ezer ember vesztette életét az Indiai-óceán körül lévő országokban, elsősorban Indonéziában. Az ENSZ hivatalos adatai szerint 187 ezren haltak meg, 43 ezren pedig eltűntek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!