Elhunyt Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszter

Akt.:
Berlin – Nyolcvankilenc éves korában elhunyt Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszter, aki jelentős szerepet játszott Németország újraegyesítésében. A német Szabad Demokrata Párt (FDP) politikusa irodájának közleménye szerint szív- és keringési elégtelenség következtében hunyt el péntekre virradó éjjel családja körében, Bonnhoz közeli otthonában.

Hans-Dietrich Genschert a német és az európai egység egyik építőmestereként tartják számon. A liberális politikus összesen 18 évig volt külügyminiszter, ezzel csúcstartó a nyugati demokráciák II. világháború utáni történetében.

Hans-Dietrich Genscher egy rövid megszakítással 1974-től 1992-ig volt külügyminiszter. Helmut Schmidt és Helmut Kohl kormányában a külügyminiszteri mellett az alkancellári tisztséget is betöltötte. Szolgált Willy Brandt kormányában is, belügyminiszterként, 1969-től 1974-ig. A szövetségi parlamentben (Bundestag) 1965-től 1998-ig volt képviselő. Pártját 1974-től 1985-ig vezette.

A liberális FPD Hans-Dietrich Genscher vezetésével vált ki 1982-ben a szociáldemokrata párttal (SPD) alakított koalícióból, és lépett kormányra a CDU/CSU jobbközép pártszövetséggel.

Külügyminiszterként a Nyugat és a keleti blokk közötti kapcsolatok normalizálására, a hidegháborús feszültség enyhítésére, majd Németország újraegyesítésére és Európa egyesítésére törekedett.

Politikai pályafutása után is a német közélet tevékeny szereplője maradt, és 2013-ban közbenjárt az orosz vezetésnél azért, hogy Mihail Hodorkovszkij orosz üzletember tíz évi börtönbüntetés után elnöki kegyelemmel visszanyerje szabadságát.

A haláláról szóló közleményt a szokásos pénteki kormányszóvivői tájékoztató közben adták ki. A tájékoztatót az egyik helyettes szóvivő, Georg Streiter vezette, aki a hírre reagálva nagy európaiként és nagy németként jellemezte az elhunyt politikust. Hozzátette: “helyettes kormányszóvivőként túl kicsinek érzem magam ahhoz, hogy méltassam ezt a nagy államférfit”.

Joachim Gauck államfő az elhunyt özvegyének küldött részvétnyilvánító táviratában kiemelte, hogy Németország Hans-Dietrich Genscher halálával történelme egy kiemelkedő személyiségét veszíti el. Németország újraegyesítése “szabadságban és békében” Hans-Dietrich Genscher “szívügye volt”, és állhatatosan, szüntelenül és “a történelmi pillanatok iránti finom érzékkel” vitte előre Németország és Európa békés egyesülésének ügyét.

Megbízhatóságával és diplomáciai érzékével új arculatot adott Németországnak és erősítette az ország iránti bizalmat. Bölcs tanácsaira mindig szükség volt, és “hangja hiányozni fog nekünk” – írta Joachim Gauck.

Hans-Dietrich Genscher hatalmas teljesítményt nyújtott hazája szolgálatában, “nyugtalan évtizedekben” alakította Németország történelmét. “Nem feledjük és mély hálával gondolunk rá” – emelte ki a német szövetségi elnök.

Angela Merkel kancellár közleményében kiemelte, hogy az újraegyesítés előtt, az egykori NDK-ban élve számára Hans-Dietrich Genscher a “változás reményét” jelentette, mint sok millió más embernek is az NDK-ban és Kelet-Európában, hiszen olyan hangot adott az emberi jogok és a szabad mozgás iránti követeléseknek, amelyet “nem lehetett nem meghallani”.

Az egykori NDK területén fekvő Halle szülöttjeként soha nem fogadta el Németország megosztottságát, és “amikor eljött a történelemi pillanat, Helmut Kohl kancellárral együtt nagyban hozzájárult a falnak és a szabadság hiányának meghaladásához” – hangsúlyozta a kancellár.

Angela Merkel hozzátette, hogy Hans-Dietrich Genscher 23 évig szolgálta Németországot miniszterként, ebből 18 évig külügyminiszterként. Ezt a hivatalt úgy formálta, mint előtte senki más, világszerte fáradhatatlanul dolgozott kapcsolatok kialakításán és “bizalmat teremtett hazánk iránt” – emelte ki a német kormányfő.

“Mély tisztelettel hajolok meg e nagy liberális hazafi és európai életének teljesítménye előtt, és hálás vagyok a találkozásokért és beszélgetésekért, amelyek révén egészen az utóbbi évekig okulhattam a világról szerzett tapasztalataiból és életbölcsességéből” – húzta alá Angela Merkel.

Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter közleményében kiemelte, hogy Hans-Dietrich Genscher hosszú és mozgalmas életében “szó szerint történelmet írt, hazánk és Európa történelmét”. Élete feladatának tartotta Németország és Európa megosztottságának meghaladását, és megadatott neki, hogy személyesen érje el a német újraegyesítést, és megélje a német egység beteljesülését – tette hozzá Frank-Walter Steinmeier.

A Bundestag valamennyi pártjának vezetői kifejezték részvétüket Hans-Deietrich Genscher hozzátartozóinak, és kiemelkedő német és európai államférfiként méltatták az elhunytat.

A Bundestagban képviselettel nem rendelkező FDP elnöke, Christian Lindner hangsúlyozta: Hans-Dietrich Genscher volt a német egység építőmestere, és “adta meg az ütemet” Európa egyesítéséhez. Hozzátette, hogy mély szomorúsággal tölti el, hogy a közlemúltban elhunyt egykori pártelnök-külügyminiszter Guido Westerwelle után az FDP újabb nagy alakjától kell búcsúzni.

– MTI –