Ma este gyertyagyújtással emlékeznek Borbély Szilárdra Debrecenben

Akt.:
Borbély Szilárd
Borbély Szilárd - © Fotó: HBN archív
Debrecen – Döbbenet sújtja az irodalomkedvelőket, a kultúra területén tevékenykedőket, és mindenkit, aki ismerte és szerette: szerdán tragikus körülmények között elhunyt Borbély Szilárd, Debrecenben élő költő, író, irodalomtörténész. A Debreceni Egyetem főépülete előtt csütörtökön – ma – 20 órától gyertyagyújtással emlékeznek az alkotóra, nem csak egyetemi polgárok részvételére számítva.

A halálhírt – melyet a család közlése alapján a Dehir.hu tett közzé – érdeklődésünkre a Debreceni Egyetem is megerősítette.

A többek között József Attila-díjas, babérkoszorús, legutóbb (januárban) pedig Mészöly Miklós-díjjal kitüntetett alkotót életének 50. esztendejében érte a halál.

Borbély Szilárd Fehérgyarmaton született, Jánkmajtison nevelkedett, a Debreceni Egyetemen szerzett diplomát, egyetemi oktatói, kutatói pályafutása is ide kötötte. Több verseskötete, illetve tudományos, prózai, drámai munkái láttak napvilágot; a legutóbb Nincstelenek című, 2013-ban megjelent, gyermekkori emlékeire reflektáló regénye kapcsán zárta a szívébe az olvasóközönség s illette elismeréssel a szakma.

Évekig a Hajdú-bihari Naplóban is publicisztikasorozatot írt, Drótszamarak, illetve Kistérség címmel, s egy időben tevékeny résztvevője volt a Napló közéleti levelező fórumának, az Agorának. Személyében a kortárs magyar szépirodalom egyik legnagyobb alakját veszítettük el. Temetéséről később intézkednek.

A Debreceni Egyetem főépülete előtt csütörtökön – ma – 20 órától gyertyagyújtással emlékeznek az alkotóra, nem csak egyetemi polgárok részvételére számítva.

HBN