Elhoztuk Hajdúsámsonból a legjobb húsvéti desszertrecepteket

Elhoztuk Hajdúsámsonból a legjobb húsvéti desszertrecepteket
Hajdúsámson – A fesztivál sikerességét az is bizonyította, hogy számos környező településről is érkeztek nevezők.

Hetvennégy jelentkezővel rendezték meg a „Desszertek a húsvét jegyében” címmel Hajdúsámsonban a süteményfesztivált a napokban. Az „ínycsiklandozó” rendezvényt a Mozgáskorlátozottak Hajdú-Bihar Megyei Egyesülete szervezte Hajdúsámson Város Önkormányzatának támogatásával március 5-én a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola aulájában. A fesztivál sikerességét az is bizonyította, hogy számos környező településről is érkeztek nevezők, vendégek, úgy, mint Nyíradonyból, Újlétáról, Hajdúnánásról, Hajdúdorogról, Nyíracsádról, Mezősasról, Derecskéről, Váncsodról, Hajdúhadházról, Téglásról, Debrecenből.


s3

Fotó: Magánarchívum


Az oda látogatók nemcsak a szebbnél szebb süteményekben gyönyörködhettek, hanem a színes és mosolyt csalogató műsorokban is.

A legszebb, legfinomabb

A versenyre nevezett süteményekből kiállítást is szerveztek, melyeket folyamatosan megtekinthettek. Három kategóriában lehetett nevezni, édes, sós süteményekkel, valamint tortakülönlegességekkel. A legfinomabb, legkülönlegesebb desszerteket a zsűri minden kategóriában különdíjban részesítette – tájékoztatott Dánné Molnár Erzsébet szervező.


s2

Fotó: Magánarchívum


HBN


A nyertes sütemények receptjei

Édes sütemények, I. hely

Húsvéti csoda

Hozzávalók:

A tésztához:

5 dkg vaj
2 ek méz
2 ek kakaó
2 tojás
20 dkg porcukor
2 kk szódabikarbóna
40 dkg liszt

A töltelékhez:

Meggyes töltelék:

1 üveg magozottmeggy-befőtt
1 db puncs pudingpor
5 dkg cukor
2 dl meggylé + 2dl víz

Csokis töltelék:

1 db csokis pudingpor
4 dl tej
4 kanál cukor

Vaníliás töltelék:

1 db vaníliás pudingpor
4 dl tej
4 kanál cukor
A díszítéshez:
1 tábla étcsokoládé ( 45-55%-os)

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit a liszt kivételével gőz felett kikavarjuk, majd hozzáadjuk a lisztet. A hozzávalókból négy lapot sütünk. A töltelékekhez elkészítjük külön-külön a krémeket, és kihűtjük.

A lapokat megtöltjük, az 1. lapot csokoládékrémmel, a 2. lapra meggyes tölteléket kenünk, a 3. lapot vaníliakrémmel töltjük és a 4. lap tetejét leöntjük csokoládémázzal.

– Nyíradonyi Szivárvány Önkormányzati Óvoda, Ráczné Váradi Nóra –

Sós sütemények, I. hely.

Diétás zabpelyhes palacsinta

Hozzávalók:

A tésztához:

12,5 dkg zabpehely
2,5 dl tej
4 tojás
pici só
A töltelékhez:
2-3 sárgarépa
10 dkg spenót
1 tömlős sajt
kevés tejszín
vaj
só, szerecsendió, fokhagyma

Elkészítés:

A zabpelyhet, a sót, és a tejet elkavarjuk és pihentetjük 30 percig, azután belekeverjük a tojást, majd 7-8 palacsintát sütünk belőle.

A töltelékhez a sárgarépát lereszeljük, megsózzuk, kevés fokhagymát és szerecsendiót reszelünk bele, kevés tejszínnel vajon megpároljuk. Amikor kész, belekeverjük a tömlős sajtot. A spenótot megdinszteljük (lehet fagyasztott is, csak mikor kiengedett, a vizet kinyomkodjuk belőle), a répához keverjük, ezzel töltjük meg a palacsintát.

– Fülöp Józsefné Püspökladány –

Tortakülönlegességek, I. hely

Csésze-torta

Hozzávalók:

3 tojás
12 dkg liszt
12 dkg cukor
1 kk sütőpor
A krémhez:
1/2 l tejszín
1 kisebb üveg szederlekvár

A díszítéshez:

pillecukros-fondant: 20 dk pillecukor, 1/2 kg porcukor, 1 margarin

Elkészítés:

A krémhez a tejszínt felverem, és teszek hozzá 3-4 kanál szederlekvárt.

A piskótához a tojásokat és a cukrot egy tálba habverővel kihabosítjuk, a sütőporos lisztet óvatosan a tojásos masszához keverjük. Sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük. Ha kihűlt, három egymástól eltérő kerek lapot szabunk belőle. Egy kerek tálat kibélelünk folpackkal, ebbe tesszük a legkisebb köralakot, erre rakjuk a krém egyharmadát. Rá a következő lapot, és krémet majd a harmadik lappal befedjük, kicsit lenyomjuk, és a hűtőben pihentetjük pár órát. Miután kivettük a hűtőből, a tálból kiborítjuk, és kívülről is bekenjük a maradék krémmel. Visszatesszük a hűtőbe.

A beburkolásához egy mikrózható tálat kikenünk margarinnal, beletesszük a pillecukrot és négy evőkanál vizet. Betesszük a mikróba a legmagasabb fokozatra, 1-2 percenként megkeverjük egy villával, s ha már teljesen folyékony, kivesszük, és az átszitált porcukrot fokozatosan keverjük bele kanalanként adagolva. Ha már nem tudjuk keverni, a gyúrótáblát megszórjuk porcukorral, és azon gyúrjuk tovább. Ha ragad, a kezünket bekenjük margarinnal. Könnyen gyúrható, lágy masszát kapunk. Folpackba csomagolva 1-2 órát a konyhában pihen. Utána a fondant átgyúrjuk margarinos kézzel, étkezési keményítővel megszórt gyúrótáblán. A 2-4 mm vastag anyaggal beburkoljuk a tortát. Utána ízlés szerint díszítjük.

Tanács:

Ha ragacsos a burkoló, porcukrot adunk hozzá, ha töredezik, morzsálódik, margarinos kézzel gyúrjuk át. A maradék fondant hűvös helyen tároljuk, nem kell hűtőbe tenni. Addig használható fel, amíg a margarin szavatossága engedi.

– Batai Sándorné Nyíradony –









hirdetés