Elhozták a „mamát” is, ő még nem volt külföldön

Akt.:
Együtt a család. Irány Pocsaj, hogy szétnézzenek
Együtt a család. Irány Pocsaj, hogy szétnézzenek - © Fotó: Kovács Péter
Pocsaj – Leginkább szétnézni a szomszéd falvakban, rokont látogatni igyekvők használják az ideiglenes határátkelőt.

Integető gyerekek „búcsúztatták” járművünket Pocsaj szélső házainál, útban a nemrégiben elkészült aszfaltcsíkon az országhatár felé. Egyetlen gépkocsi volt a miénk az úton, sorra hagytuk el a határrészekre leágazó utakat. Az utolsó után a zsákutca tábla – jogos, hétből hat napon vissza kell fordulni, és csak szombaton, kilenctől délután ötig átjárható az országhatár. De az is csak román és magyar állampolgároknak.

Itt palánk, ott sorompó

– Nem lesz ma forgalom. De mit csinálnának odaát az emberek, nincs ott semmi – beszélgetnek egymással az ideiglenes határellenőrzést ellátó rendőrök az irodaként is szolgáló kisbusz előtt érkezésünkkor, úgy háromnegyed kilenc körül.

h3

Fotó: Kovács Péter

A magyar oldalon nehéz műanyagpalánkokkal zárták le az utat. Az országunk kapuját jelző tábla oszlopán még ott van a nemzeti színű szalag, a múlt héten volt az ünnepélyes határnyitás. Szemközt frissen építet vassorompó állja az utas útját. A románoknál is ott a kisbusz, szótlanul cigarettáznak a határőrök a hűvös szélben. Pontban kilenckor aztán határnyitás: ott sorompófelhajtás, itt palánkfélrehúzás, a román kisbusz átjön a magyar kollégái járműve elé, és közösen várják az érkezőket.

Vásárolni, fürdőbe

Hosszú percek telnek el, amíg megérkezik az első jármű Biharfélegyháza felől. Szokásos procedúra, személyi okmányok ellenőrzése a kisbuszokban, majd irány Magyarország!

– Persze, hogy örülünk a határnyitásnak. Itt lakunk Biharfélegyházán és Ártándra igyekszünk. Eddig Biharpüspöki felé jártunk, most megnézzük merre közelebb. Aztán meglátjuk, hogy itt vagy a szokott úton megyünk-e át legközelebb – válaszolja kérdésünkre Iapica Iliana, miután megtörtént az átkeléshez kellő adminisztráció és már hivatalosan is Magyarországra gurultak. Mindeközben egy kisbuszt majd egy személykocsit fordítanak vissza a román határőrök. Ám a magyar oldalon semmi mozgás, pedig már elmúlt fél tíz.

hp2

Fotó: Kovács Péter

Nem úgy Romániából! Fiatalokkal teli személykocsi gördül át az országhatáron. Parti Renáta vidáman csacsogja, hogy igyekeznek Debrecenbe vásárolni, fürdeni, és Félegyházáról ez a legrövidebb út. Reméli, minden szombaton át tudnak menni a jövőben is.

Elmúlt tíz óra, amikor megérkezik az első átkelő Pocsaj felől. Kelemenék Kismarjából jöttek és rokont látogatni mennek Félegyházára. Kicsit elhúzódik az irataik ellenőrzése, türelmesen várnak, a hosszadalmas ügyintézést betudják annak, hogy az országhatáron gyenge lehet az internetkapcsolat.

– Biharfélegyházáról jövünk és szétnézünk Pocsajban, aztán ebédre megyünk haza. Elhoztuk a mamát is, ő már 82 éves, de külföldön még nem volt egyszer sem. Nézzen szét ő is a szomszéd faluban, ne csak a temploma tornyát lássa. Apunak élnek testvérei magyarban, ha nyitva lesz a határ később is, akkor meglátogatjuk őket – mondja Papp Sándor.

HBN–KZS


Búcsút intettek az óriási kerülőnek

Megyénkben két helyen, Pocsajnál és Bagamérnál nyitottak alkalmi határátkelőt.