Elhidegült kapcsolatok

Illusztráció
Illusztráció - © MTI Fotó: Balázs Attila
– Könnyű neked, te hozzám képest luxusban élsz! – vágta hozzá sokszor a távhős pa­nellakásban élő nagymamámhoz a nővére, aki egész életében egy idős, szinte komfort nélküli vályogházban tengette életét. Arra utalt, hogy míg „kishúgának” csak annyi teendője van, ha főzni, tisztálkodni szeretne, hogy kinyissa a csapot, addig ő télen-nyáron kútról hordja a vizet, és az otthon melegének megteremtése, fenntartása sem egyetlen mozdulatába kerül, hiszen a sparhelt és a teatűzhely bizony „baltázott” fára éhezik. Palicz István írása.

A komfort-kontraszt hátránya akkor tudatosult csak igazán a korosabb testvérben (és bennünk, segítő hozzátartozókban), amikor az idősödő nővér egyre gyakrabban került nővérek kezébe…

Neki szerencséje volt, mert mindvégig számíthatott a családtagjai, szomszédai figyelmére és szerető gondoskodására. Sokaknak azonban – a „luxushoz” hasonlóan – még ez sem adatik meg. Ha vannak is gyermekeik, unokáik, közeli rokonaik, csak „papíron” léteznek: távol élnek, túl elfoglaltak, leterheltek, énközpontúak vagy egyszerűen csak túlságosan hálátlanok ahhoz, hogy rányissák az ajtót idős, beteg „szerettükre”, akinek bizony nagy szüksége lenne arra, hogy valaki bevásároljon, kályha készre vágja a téli tüzelőt, orvoshoz vigye őket, kiváltsa a pirulákat.
Kincset érnek ilyen esetben mindazok az „idegenek”, akik ezt – már-már családtagként – megteszik helyettük, legyenek önkormányzatok, egyházak lelkiismeretes munkatársai vagy civil szervezetek megbízható megbízottjai.

Palicz István
hirdetés