Elhalasztják a boszorkányság miatt Szaúd-Arábiában elítélt férfi kivégzését

Szaúd-Arábia bizonytalan időre elhalasztotta annak a libanoni televíziós műsorvezetőnek a kivégzését, akit boszorkányság vádjával ítéltek halálra Medinában.

Ezt a libanoni igazságügyi miniszter közölte csütörtök este az AFP francia hírügynökséggel. A szaúdi hatóságok egyelőre nem nyilatkoztak az esettel kapcsolatban.

Ali Szabat anyja nyugodtan aludhat az este” – közölte Ibrahim Nadzsar libanoni igazságügyi miniszter, az AFP-nek nyilatkozva. A miniszter elmondta, hogy ezt közölte a varázslás miatt halálra ítélt férfi ügyvédjével is, de ennél több részletet nem árult el. “Ha nem lennék biztos benne nem közöltem volna velük” – mondta el Nadzsar.

Szabatot 2008 májusában tartoztatta le a szaúdi vallási rendőrség Medinában, ahol zarándoklaton volt. A férfi ellen boszorkányság miatt emeletek vádat, mert televíziós műsorában megjósolta a jövőt. A férfit 2009 novemberében halálra ítélte egy szaúdi bíróság, amiért fekete mágiát gyakorolt, közölve, hogy az ítélet elrettent másokat a varázslástól. Az ítéletet egy fellebbviteli eljárás után is helybenhagyták.

Szabat ügyvédje megkönnyebbülésének adott hangot a legújabb fejleményekkel kapcsolatban. Az ügyvédnő szerdán azt közölte, hogy “nem hivatalos csatornákon keresztül” kedden este tudták meg, hogy “72 órán belül le fogják fejezni a szaúdi hatóságok Ali Szabatot“. Az ügyvédnő, a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta: nincsen arra utaló jel, hogy a férfi büntetését enyhítenék, vagy esetleg szabadon engednék.

Az ügyben megkeresett szaúdi tisztségviselők nem voltak hajlandóak nyilatkozni az esettel kapcsolatban.

– Független Hírügynökség –