Helyi közélet

2014.10.01. 15:24

A kamionosnak a gatyája rámehet

Hajdú-Bihar - Korábban hajnali öt és reggel hat óra között 15-20 teherautó dübörgött át a falvakon.

Hajdú-Bihar - Korábban hajnali öt és reggel hat óra között 15-20 teherautó dübörgött át a falvakon.

„Amikor egy közeli településen már a pap is azt fontolgatja, hogy útlezárással kellene tiltakozni a temploma falait megrepesztő kamionforgalom ellen, akkor gondolhatja, mekkora a baj„ – ezekkel a szavakkal fogadott bennünket szerdán Körösszakálban Gerdán Tibor, aki néhány napja feltűnően derűs hangulatban jár-kel a faluban. El is árulta mindjárt a jókedve okát…

Rend egy csapásra

– Hétfőn hajnalban még tucatszám igyekeztek a sóderszállító kamionok Békéscsabáról az ártándi kavicsbányába, aztán úgy tizenegy óra felé idegen rendőrök tűntek fel a környéken, és egy csapásra rend lett. Következetesen igazoltatják a járműszerelvények sofőrjeit, semmi nem kerüli el a figyelmüket, és ha rendellenessséget tapasztalnak, akkor keményen büntetnek, sőt, a feljelentéstől sem riadnak vissza. A határozott fellépés eredménye máris kézzel fogható, hiszen szerda hajnalban már csupán egyetlen kamion dübörgött végig a portám előtt – számolt be a legfrissebb fejleményekről a középkorú férfi, aki egyébként maga is kamionsofőr.

Néhány száz méterrel odébb a 85 éves Far János bácsi éppen az utcakapu előtti lócán múlatta az időt, és bár jelezte, hogy nagyot hall, a kamion szót neki se kellett kétszer mondani.

„Az a bajunk ugye, hogy gyenge szilárdságú épületek ezek, a vályogfal nem bírja a hatalmas rázkódást. Hiába teszik rendbe egyik évben a repedező falakat, mire végeznek vele, kezdhetik újra az egészet” – mormolta maga elé az idős férfi.

Aki inkább hallgat

– Lenne itt miről beszélni, de inkább hallgatok! Annyit mondhatok, hogy nagyon megosztott lett mostanában ez a falu – vetette oda csak úgy foghegyről az idős szakáli asszony. Nem igazán értettük, hogy mire utalt, aztán persze kiderült. „Az a helyzet (mondta egy névtelenséget kérő helybeli), hogy a folyamatosan akciózó rendőrök hálóján nemcsak a sóderszállító kamionos, hanem időnként egy-egy helyi gazda mezőgazdasági járműve is fennakad, ami ugye indulatokat szül”.

A körösszegapáti Szűcs Béla naponta megszenvedi az átmenő forgalmat, bár néhány napja ő is azt tapasztalja, hogy kevesebb járműszerelvény dübörög végig a falun. Teljesen másként látja a helyzetet Magyarhomorogon Poroszkai Tibor, akivel a Sörpatika névre keresztelt helyi „műintézményben” futottunk össze. A fiatalember arra panaszkodott, hogy a kamionosok nincsenek tekintettel a kerékpárosokra, hiszen naponta előfordul, hogy már-már az út menti árokba kényszerítik a két keréken békésen poroszkáló falubelieket. – Lakott területen belül is hajtanak, mint a meszes, persze, hogy a szülők féltik tőlük a gyerekeiket – jelentette ki Tibor.

HBN


Cikkünkhöz a Facebookon szólhat hozzá:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script , facebook-jssdk ));

// ]]>

" data-width="600">


Hajdú-Bihar - Az érintett településeken élők örömmel tapasztalják a határozottabb fellépést.


Hajdú-Bihar - A negyventonnás kamionok semmibe veszik a súlykorlátozást. Életveszélyes spórolás?


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában