Elfogták a pénzhamisítókat

Elfogták a pénzhamisítókat
Rövid ideig tudott csak együtt tevékenykedni az a három fiatalkorú, akiket pénzhamisítás miatt fogtak el 2013. január 10-én délután a püspökladányi rendőrök.

A fiatal férfiak négy nappal ezelőtt az egyikőjük biharnagybajomi lakásán, egy eredeti 500, – Forintos bankjegyet – számítástechnikai eszközök igénybevételével – sokszorosítottak.

Az így hamisított bankjegyutánzatokkal, Püspökladány városában több helyen is vásároltak, többek között gyümölcsöt, óraszíjat, öngyújtót és péksüteményeket is. A helyi MÁV állomás közelében lévő egyik üzlet eladójának (2013. január 10-én) azonban feltűnt, hogy a fiatalok hamis fizetőeszközzel fizettek nála, ezért azonnal értesítette a rendőrség ügyeletét. A püspökladányi rendőrök a bejelentést követően a hamis „bankjegyet” lefoglalták és ezzel párhuzamosan haladéktalanul megkezdték az adatgyűjtést, tanúkutatást az ismeretlen elkövetők azonosítása és felkutatása érdekében.

A széleskörű adatgyűjtés hamar meghozta az eredményt, ugyanis – a bejelentést követően – pár óra elteltével sikerült azonosítania a nyomozóknak a három (17 éves) elkövetőt, akiket a késő délutáni órákban elfogtak és előállítottak a Püspökladányi Rendőrkapitányságra. A nyomozók a kihallgatásaik során tisztázták az elkövetés körülményeit, a házkutatások során pedig lefoglalták a bűncselekmény elkövetéséhez használt technikai eszközöket, valamint 6 darab hamis 500,- Forintos címletet is.

A gyanúsítottként kihallgatott fiatalok őszinte, feltáró jellegű beismerő vallomást tettek.

A két biharnagybajomi és egy bihartordai lakos ellen – szabadlábon hagyásuk mellett – a Püspökladányi Rendőrkapitányság „pénzt forgalomba hozatal céljából utánozva vagy meghamisítva elkövetett pénzhamisítás bűntette” miatt továbbfolytatja a nyomozást.

Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság