A megoldás kulcsa a tulaj kezében

Akt.:
A megoldás kulcsa a tulaj kezében
Debrecen – Sem az önkormányzat, sem a rendőrség nem tud segíteni a magántulajdonon.

Valószínűleg mindenki rémálmát testesíti meg egy szerkesztőségünkhöz panasszal fordult olvasónk esete, aki végső kétségbe esésében keresett orvoslást panaszára. Mint a későbbiekben kiderül, azt mi sem adhatunk neki, mindössze leírjuk kálváriáját.

„Befogadott” hajléktalanok

A belvárosban, a tanulság szempontjából érdektelen, melyik utcában élt a hölgy nyugodtan a férjével, amíg szomszédja el nem adta a mellettük lévő ingatlant. A vevő, egy építési vállalkozó befektetésnek vette meg a telket a rajta lévő házzal, de közbe szólt a válság. Így nem épült ott semmi, sőt egyre elhanyagoltabb lett, amit a hajléktalanok is felfedeztek, és tanyát vertek az akkor már egyedül élő asszony szomszédságában. Mindez még nem lenne baj, hiszen a tulajdonos tudtával teszik, ám a vállalkozó máshol lakik, és nem neki kell elszenvednie az alkalmi lakók hangoskodását, borgőzös hőbörgését. Az asszony pechére a a másik telekszomszédnak nem odanyílik az ablaka, így még szövetségest sem talál a probléma megoldásához. Igaz, arra eddig más sem tudott receptet adni, hiába próbálkozott az önkormányzatnál, illetve a rendőrségen. Utóbbi munkatársai ugyan kiszálltak, amikor nemrégiben betörtek hozzá, de mivel semmi nem tűnt el a pincéjéből, az is annyiban maradt.

Eltérő ingerküszöb

Van egyáltalán megoldás, például az elnéző tulajdonost lehet-e valamire kötelezni? A kérdésre Fauszt Zoltán aljegyző határozott nemmel válaszolt, mert mint mondta: csak a tulajdonos tehetne valamit ebben az esetben. Az általa „befogadott” emberek cselekedeteiért nem neki kell felelősséget vállalnia. Amennyiben az említett hajléktalanok rendszeresen hangoskodnak, úgy bejelentést lehet tenni a jegyzőnél. Ebben az esetben az igazgatási osztály munkatársai kimennek a helyszínre meggyőződni annak igazságáról. Hozzátette, az ilyen eseteket sem lehet egyértelműen kezelni, mert mindenkinek más az ingerküszöbe, így megeshet, hogy a bejelentő túloz. Amennyiben mégsem, akkor kiszabhatnak bírságot, de egy hajléktalannál ez elég hiábavalónak látszik. Az egyetlen megoldást, az ingatlantulajdonos felelősségteljesebb magatartása jelentheti – összegezte véleményét az aljegyző. HBN-ÉP