Elfogadták a ladányi költségvetést

Önkormányzati képviselő-testületi ülés volt Püspökladányban
Önkormányzati képviselő-testületi ülés volt Püspökladányban - © Fotó: Derencsényi István
Püspökladány – Mintegy 3,8 milliárd forintos főösszeggel fogadta el a város ez évi költségvetését a település önkormányzatának képviselő-testülete a napokban megtartott ülésén, amelyen egyebek mellett fejlesztési célú pályázatok beadásáról is határoztak (erről egyhangú szavazással). Ezek sikere esetén például turisztikai célú beruházások, valamint az elmaradott városrészek fejlesztése valósulna meg. A képviselők döntöttek a közmunkaprogram folytatásáról is. Ennek fő profilja továbbra is a növénytermesztés lesz, de a közterületek karbantartására is jut majd munkaerő.

A korábbi évek hagyományát követve ezúttal is a közmeghallgatás után fogadta el a város ez évi költségvetését a képviselő-testület a múlt héten csütörtökön megtartott ülésén. A közmeghallgatás egyébként most sem mozgatta meg a ladányiakat, mindössze egyetlen személy tett fel kérdéseket a polgármesternek. Elsőként az oktatási intézmények működtetési költségeivel kapcsolatban kérdezte meg, készült-e tanulmány arról, hogy az az állam, vagy az önkormányzat által olcsóbb-e? Dombi Imréné polgármester elmondta, hogy a ladányi gyakorlat – itt az önkormányzat a fenntartó – olcsóbb, mint az állami. Ez derül ki a környező települések tapasztalataiból, akik az államnak magasabb összeget fizetnek be, mint amennyibe relatíve a ladányi önkormányzatnak kerül az iskolái fenntartása. Második kérdése a város hiteléről szólt. A városvezető elmondta, hogy a települési adósságkezelést követően Püspökladánynak csupán folyószámla hitelállománya van.

Csak takarékosan

A múlt évihez hasonló összegből, mintegy 3,8 milliárd forintból gazdálkodhat 2016-ban Püspökladány. A működési bevételek és kiadások összehasonlításakor kiderült, hogy a költségvetés mintegy 191 millió forint forráshiányt tartalmaz. A jogszabály viszont nem enged hiány tervezését. Ennek megszüntetését az ingatlanértékesítésből származó 60,8 millió, az átvett 51,1 millió, az önkormányzat és az intézmények működési ésszerűsítéseiből származó közel 80 millió forint felhasználásával tervezi a városvezetés. Továbbá, pályázatot nyújtanak be az önkormányzatok rendkívüli támogatására elkülönített forrásokra. A költségvetés stabilitása érdekében ezt már az első félévben tervezi. Ugyancsak tartalmazza az elfogadott költségvetési rendelet, hogy a zökkenőmentes gazdálkodás érdekében egész évben szigorú gazdálkodásra van szükség. Fejlesztési kiadásokhoz kapcsolódóan 39 millió forint tartalékot tervezett a város, ennek forrása a kibocsátott kötvény. A 2016-ra tervezett fejlesztési kiadásainak önerő szükséglete a még fel nem használt kötvényforrásból biztosítja 225,5 millió forint összegben.


DI_puspokladany-15

Fotó: Derencsényi István | Kattintásra galéria nyílik!


Tojótelep és a földutak

A város pályázatot nyújtott be a Startmunka Programok folytatására. A mezőgazdasági munkákban 117 személy foglalkoztatására lesz lehetőség. Az állattartáson belül tojótelep üzemeltetése és a juhtartási ágazat fenntartása mellett méhészettel is foglalkoznak az idén. A megtermelt zöldségeket a közétkeztetésben hasznosítják, valamint terménycsere útján más önkormányzatokhoz juttatják, a fennmaradó mennyiséget értékesítik.

A helyi sajátosságokra épülő projektben 69 személy foglalkoztatására lesz lehetőség. Ők a tésztakészítőben, a zöldségsavanyítóban, a seprűkötőben, a betonelem gyártóban, a varróüzemben és az asztalos műhelyben tevékenykednek majd. A belvíz elvezetésben 35, a bio- és megújuló energiafelhasználásban, a mezőgazdasági földutak karbantartásán, valamint a belterületi közutak gondozásán 20-20 embert szeretne foglalkoztatni az önkormányzat.

A dolgozók részére a minimálbér emelésből adódó többletköltséget, illetve a soros előrelépések fedezetét az intézmények részére biztosítja a program. Ugyancsak szerepel az elfogadott költségvetési rendeletben, hogy a közszférában dolgozóknak a személyi jövedelemadó törvény változásából eredő bércsökkenés ellentételezésére a központi költségvetés ebben az évben is bérkompenzációt ad. Egyetlen, a közszférában tevékenykedő munkavállaló nettó bére sem csökken az előző évihez képest.

Élhetőbb és hasznosabb

A képviselő-testület az ülésén több, a város fejlődését szolgáló pályázatról is szavazott. A szegregáció veszélyét magában rejtő újtelepi városrészen közösségi ház kialakítását tervezi az önkormányzat. Egy fejlesztési konzorcium tagjaként gazdaságfejlesztés, foglalkoztatás növelés érdekében is támogatás igénylő pályázatot adnak be. Városrehabilitációs program keretében Püspökladány településképét meghatározó városrészeket újítanának majd fel. Ide tartozik a Rákóczi utcai széles zöldsáv rehabilitációja, jobb kihasználása. A katolikus templom előtti zöldterületen parkot alakítanának ki, megújítanák a Bezerédi utcai lakótelep környezetét. A víztorony körüli zöldfelületet is parkosítanák és közlekedési parkot, szabadtéri edzőhelyet hoznának létre. Tervezik a Dózsa György úttól a Bodó utcán keresztül a körforgalomig a kerékpárút építését is.

A helyi termékek eredményesebb piacra juttatását is segítenék, mint ahogy a Kaán Károly utcán vezető kerékpár­úttal a jóléti tavak megközelíthetőségét is.

HBN–KZS
hirdetés