Elfogadták a kulturális jövőkép tervét

Akt.:
A csütörtöki sajtótájékoztatón
A csütörtöki sajtótájékoztatón - © Fotó: Matey István
Debrecen – Egyhangúlag – nem szavazat és tartózkodás nélkül – elfogadta a debreceni közgyűlés az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím elnyerésére írt pályázatot csütörtökön reggel.

Egyhangúlag – nem szavazat és tartózkodás nélkül – elfogadta a debreceni közgyűlés az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím elnyerésére írt pályázatot csütörtökön reggel. Az anyagot most az Emberi Erőforrások Minisztériumának nyújtja be a város, majd várhatóan december 10-én, a 12 tagú nemzetközi bíráló bizottság néhány ítésze a cívisvárosba látogat, hogy megismerje a bevont kulturális színtereket és program megvalósításának lehetőségeit. Ezután december 13-án prezentál a három hazai induló – Debrecen mellett Győr és Veszprém – a bizottság delegációja előtt Budapesten. A végleges döntés még idén megszületik arról, hogy melyik település lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban. Papp László polgármester hangsúlyozta, a tervezetben foglaltak nagyobb részét idővel a győzelemtől függetlenül is megvalósítják, ahogyan történt ez a korábbi indulás esetében.

kgy (2)Fotó: Matey István

Gazdasági értelemben átrajzoltuk a régiót az elmúlt években, s most szeretnénk ezt kulturális értelemben is megtenni – mondta Papp László csütörtökön, miután a közgyűlés egyhangúlag döntött a D2023 Programiroda által elkészített pályázatról, s annak benyújtásáról. Az esemény utáni sajtótájékoztatón a városvezetőkön túl ellenzéki képviselők is részt vettek, s mindannyian kifejezték támogatásukat, mert úgy vélik, a terv a városlakók javára válhat. Mint azt a polgármester hangoztatta, Debrecen ambíciója, hogy az országrész centrumává váljon, ebben az EKF projekt is segít. A jelenleg 32 programelemet tartalmazó pályázat épít a város hagyományaira, a történelmi területi kiterjedésére – hiszen Hortobágy fontos szereplője –, s Európai dimenziót is nyit. „Az anyag olyan új szervezeti struktúrákat akar életre hívni, olyan ötleteket tartalmaz a város kulturális életének színesebbé tételéért, amelyeket minden körülmények között érdemes megvalósítani. Erre Debrecen képes” – mondta Papp László.

Amiért érdemes itt élni

A cím elnyerője állami és Európai uniós forrásra is támaszkodhat majd a saját önkormányzata finanszírozása mellett. Ezek konkrét összegéről azonban csak a biztos döntést követően tudnak tájékoztatni.

1L2A1385Fotó: Matey István

Ahogyan az új távlatok megnyitását szimbolizáló „Sharing horizons” című pályázat pontos tartalmáról is, hiszen egyelőre versenyben van a város. A tervről, amely száz európai várossal való kapcsolódási pontot rögzít, s amelyen 2017 nyarától folyamatosan dolgoznak a programiroda munkatársai, a helyi kulturális intézmények, illetve szervezetek bevonásával, Méhes Márton a Debrecen 2023 program főtanácsadója beszélt: A pályázat legfontosabb ismérve, hogy a jövő számára íródott. Arról szól, hogy a 2024-től kezdődő időszakban miért érdemes itt maradni a ma – például művészeti – középiskolákba járóknak, hogyan tudnak bekapcsolódni a kreatív szektor megerősített közegébe, milyen perspektívát mutat nekik a kulturális élet, kéz a kézben az oktatással és a gazdasági szférával, mitől lesz a város élhetőbb, színesebb.

HaBe


Debrecen, Wroclaw - Az Európai Unió számos országának megannyi városa szeretne egy évre Európa Kulturális Fővárosává válni. Pályázniuk kell a rangos címre és az Európai Bizottság alapos kiértékelését követően kaphatják meg a címet. A pályázatkészítés már önmagában kimerítő folyamat, és kihívást jele...