Elfogadta a parlament a Nemzeti Együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot

A képviselők 260 igen, 66 nem szavazatával és 46 tartózkodás mellett elfogadta az Országgyűlés hétfőn a Nemzeti Együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot, amelynek beterjesztését a parlament alakuló ülésén jelentette be Orbán Viktor május 14-én.

A dokumentumban egyebek mellett az szerepel, hogy a magyar nemzet 2010 tavaszán “a szavazófülkékben sikeres forradalmat vitt véghez“, ennek kapcsán felépítik a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, amely minden magyar számára nyitott lesz, határon innen és túl egyaránt. Az ellenzéki pártok korábban bírálták a nyilatkozattervezetet.

Orbán Viktor a parlament alakuló ülésén azt mondta, hogy az új Országgyűlést olyan nemzeti egység hozta létre, amely évtizedek óta nem volt itthon, és ez az egység a nemzeti felemelkedés záloga. Javaslata szerint a parlament a nyilatkozattal ismerhetné el “a választók forradalmát”. A benyújtott tervezetet a Fidesztől Orbán Viktor és Lázár János, a KDNP-től pedig Semjén Zsolt és Harrach Péter jegyzik.

Munka, otthon, család, egészség és rend

A politikai nyilatkozat szerint “a magyar nemzet 2010 tavaszán még egyszer összegyűjtötte maradék életerejét, és a szavazófülkékben sikeres forradalmat vitt véghez. A győzelmet a magyar emberek a régi rendszer megdöntésével és egy új rendszer, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének megalapításával vívták ki”.

“Munka, otthon, család, egészség és rend lesznek közös jövőnk tartóoszlopai. A Nemzeti Együttműködés Rendszere minden magyar számára nyitott, egyaránt részesei a határon innen és túl él ő magyarok. Lehetőség mindenki számára és elvárás mindenki felé, aki Magyarországon él, dolgozik és vállalkozik” – olvasható a szövegben, amelyben hangot adnak annak a meggyőződésnek, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerében megtestesülő összefogással “képesek lesznek megváltoztatni Magyarország jövőjét, erőssé és sikeressé tenni hazánkat”.

Nem diktálni kívánnak

A nyilatkozattervezetet a parlamenti vitában az MSZP-től hiteltelennek, a Jobbiktól komolytalannak, az LMP-től pedig elhibázottnak nevezték a képviselők. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője pedig azt mondta: a nyilatkozat nem arról szól, hogy a Fidesz a kétharmados parlamenti többség birtokában diktálni kíván. A nemzeti együttműködés rendszeréhez pártoktól, világnézettől és vallási hovatartozástól függetlenül együttműködőket keresnek – tette hozzá.

 

– Független Hírügynökség –