Életveszélyt jelentő erkélyek

Életveszélyt jelentő erkélyek
© Fotó: Égerházi Péter
Debrecen. Egyik reggelre kiesett a Bethlen utca egy jelenleg más célra használt lakása erkélyének súlyos üvege, amely azonban csak az épület előtti keskeny parkos részbe hullt.

Még belegondolni is rossz, mi lett volna, ha ugyanez az üveg magasabbról és egy arra járó fejére esik! Márpedig ez is bármikor előfordulhat, mert a tízemeletes panelépület négy lépcsőházában 122 lakást érint a probléma, és nem mindegyik alatt van zöldterület. A Darabos és Gyergyó utcákon is találhatók veszélyt jelentő erkélyek.

 

Önkéntes bejárás

 

Az életveszélyt magában hordozó helyzetre egy lakó hívta fel a közös képviselőséget egy éve átvevő Böröndi Éva figyelmét, aki úgy érezte ez közös ügyük, ezért nagyszabású akcióba kezdett. Egy hozzáértő műszaki ellenőrt megfogadva két alkalommal is bejárást tartottak az erkélyes lakásokban. Már ahová beengedték őket, vagy nem azzal utasították el a látogatásukat, hogy ők már megoldották a problémát. Azt ugyanis Kováts Ákos a Cívis Ház Zrt. vezérigazgatója is megerősítette érdeklődésemre, hogy az erkély biztonságossá tétele a lakó felelőssége, erre külön utasítást nem lehet adni. Böröndi Éva azonban úgy véli, és ebben a szakember is megerősítette, hogy a veszélyessé vált erkélyeken a beavatkozást csak egységesen érdemes elvégezni, nincs értelme az egyéni barkácsolásnak, bár néhány helyen már kicserélték az üveget.

 

Amíg nagyobb baj nem lesz!

 

A szakember, Kerékgyártó Tibor, titulusai szerint építészmérnök, műszaki ellenőr és felelős műszaki vezető súlyosnak látja a helyzetet, mert úgy véli sok száz veszélyes erkély található a debreceni lakótelepeken. Addig kellene cselekedni, amíg nagyobb baj nem lesz, mint az évekkel ezelőtt megtörtént a Lehel utcán, amikor egy férfi székestül zuhant ki, miután neki támaszkodott az erkélyüvegnek. Mint mondja, a lakóknak időközönként ugyanúgy meg kellene vizsgáltatniuk az erkélyüket, mint a lakás más tartozékait, de az emberek nem szeretnek ilyenre költeni, pedig a felelősség az övéké. A fő probléma, hogy kívülről látható jobban a korrodálódás, és persze a javítást is onnan kell elvégezni, ami növeli a költségeket, de erre muszáj lenne pénzt fordítani. Rögtön hozzáteszi, nem általános a probléma, a panelépületeknek csak egy részén rögzítették az erkélyek üvegeit azzal a technológiával, ami ma már nem nyújt biztonságot. Ezeknél viszont haladéktalanul el kellene végezni a javítást, amire már kis is dolgozta a technikát.

 

Elvált a ponthegesztés

 

Szakvéleményében Kerékgyártó Tibor részletesen leírja a probléma okát. Röviden: az erkély-loggia üvegeket vízszintesen egy 2/4 centiméteres zártszelvény tartja, amihez kívülről egy 3 centi széles, fél centi vastag lapos acélt hegesztettek pontszerűen. Az elmúlt csaknem négy évtized alatt ezek elengedtek, vagy annyira elrozsdásodtak a megfelelő tömítés hiányában felgyülemlő csapadék hatására, hogy elvesztették tartásukat, emiatt a súlyos drótszálás üveg bármikor kieshet a keretből Ennek megakadályozására acél szalaggal vagy dróttal ideiglenesen rögzíteni kell a sérült elemeket, majd rozsdamentesítés és alapozás után olyan üvegtartó szerkezetet kell felszerelni amelyből a csapadékvíz azonnal ki tud folyni.

 

A közgyűlésük dönt

 

Böröndi Éva eltökélt, még januárban összehívja a lakókat, hogy közösen döntsenek a felújításról. Úgy véli csak egységesen érdemes elvégezni, hiszen az üveget is cserélni kell, még ha ez 50 és 100 ezer forint közötti összeget is jelent lakásonként. Akinek gondot jelent egyben kifizetni, annak a közösből megelőlegzik, és havi részletfizetéssel törlesztheti. A közös képviselő bízik a lakókban, hite szerint ennyit a biztonság mindenkinek meg kell, hogy érjen. HBN-ÉP