Helyi közélet

2008.06.16. 15:54

Jézus és Mózes is menekült volt

<p>Debrecen - Világszerte közel 33 millió menekült él, jogi védelem és státusz nélkül. Nem feltétlenül sajnálnivalóak ők, sokuk nagyon bátor és nehéz döntést hozott, amikor elhagyta hazáját.</p>

Világszerte közel 33 millió menekült él, jogi védelem és státusz nélkül. Nem feltétlenül sajnálnivalóak ők, sokuk nagyon bátor és nehéz döntést hozott, amikor elhagyta hazáját – hangzott el hétfőn délelőtt azon az ökumenikus kerekasztal-beszélgetésen, melyet a Református Kollégium dísztermében tartottak a Nemzetközi Menekültnap alkalmából.

Lelki támasz
Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke felidézte az 1956-os eseményeket, amikor több százezer magyar indult útnak és élt menekültként valahol a világban.

A megjelentek utaltak Jézus és Mózes történetére, akik maguk is elhagyni kényszerültek szülőhelyüket.

Mészáros Kálmán, a Baptista Egyház képviselője emlékeztetett arra, hogy a bapristák sokáig szenvedtek üldöztetéstől.
Bartalomeu Inacio Dezanove, az Evengélikus Egyház képviselője felidézte saját gyökértelenségét, amikor Magyarországra érkezett és hangsúlyozta, hogy az emberek gyakran kétségbe vonják, megérdemli-e valaki a segítséget; az egyház azonban annak segít, akinek szükége van rá.

A beszélgetés résztvevői hangsúlyozták, hogy gyülekezeteik befogadó közeget jelentenek a messziről érkezőknek, akik gyakran súlyos traumán estek át és a lelki támasz is nagyon fontos számukra.
Az ismeretlenek

A konkrtét tettek kapcsán a megjelentek beszámoltak többek között családtagok összehozásáról, árva gyermekek elhelyezésről.

Mészáros Kálmán elmondta, egyházuk egy világegyház része, annak egész infrastruktúráját használja, így gyorsan eljuttatja a segítséget oda, ahova kell, illetve gyakran a helybeliekkel dolgozik, például ők osztják szét az élelmiszer-segélyt.

Bölcskei Gusztáv megjegyezte: a menekültek először a határőrökkel találkoznak, a kommunikáció megkönnyítésére a Református Egyház már többször angol nyelvtanfolyamot szervezett.

Felidézte a kezdeti bizalmatlanságot, amikor először jelentek meg munkatársai a debreceni befogadóállomáson, hozzátéve, hogy ma már jól együttműködnek, hiszen közös ügyön dolgoznak, az állam és az egyház képviselői is a maguk eszközeivel.
Szó esett a menekültekkel kapcsolatos félelmekről.

Az asztal körül ülők megegyeztek abban, hogy a média, sajnos, általában negatív összefüggésben számol be róluk, pedig szükség lenne arra, hogy sok és pontos információkat adjon ezekről az emberekről, sorsukról, hátterükről. Hecker Márton zárásként megjegyezte, hogy a mi fiataljaink is kerülhetnek idegenben kiszolgáltatott helyzetbe.

A baptisták a napokban hoznak haza Kenyából egy magyar lányt, aki Szudánba ment férjhez és most életveszélyben van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában