Életveszélyes élőzés: megszűnik a tér és az idő

Akt.:
Nem lehet elégszer figyelmeztetni rá: vezetés közben ne mobilozzon, hanem a vezetésre figyeljen!
Nem lehet elégszer figyelmeztetni rá: vezetés közben ne mobilozzon, hanem a vezetésre figyeljen! - © Fotó: Dreamstime
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Súlyos következményekkel járhat a mobiltelefon-függőség: Európa-szerte egyre több halálos balesetet okoznak a telefonozó sofőrök – erről Szűts Zoltán médiakutató beszélt a minap a köztelevízióban.

Általában a dicsekvés miatt

Évente többször történik, a napokban is volt a közösségi médiában élőben közvetített baleset, a sofőr figyelmét elvonta a videózás, a négy román utas közül ketten meghaltak – idézte fel.

Arról is beszélt: ez az új technológia folyamatos önreprezentálásra késztet, és a beérkező megerősítések – kedvelések, hozzászólások – hatására folytatják a tevékenységet a felhasználók.

Mi rejlik még a jelenség mélyén? – erről kérdezte lapunk Szűts Zoltánt. Olyasféle vakmerőségi próba ez, mint a Haragban a világgal című James Dean-filmben az úgynevezett csibefuttatás?

– Nem gondolom, hogy ­ennyire jutott volna. Általában a dicsekvés a hajtóerő, mint a legutóbbi esetnél: az első, ráadásul jobbkormányos autójukhoz jutott fiatalokról volt szó – mondta Szűts Zoltán.

Léteznek-e a jelenséget feltáró kutatások? Erre a kérdésünkre az amerikai szakirodalmat idézte a médiakutató: például az úgynevezett pokemon go-jelenség megértése adott feladatot a kutatóknak. Mint ismert, ebben a játékban virtuális figurákat kellett keresni, valós helyszíneken, s e közben történt rengeteg baleset. Ezeket sok videó rögzítette is, például amikor rend­őrautónak hajtottak neki. A flow-élményt említették az ezzel foglalkozók: annyira benne van a cselekményben a játékos, hogy nem vesz tudomást sem a térről sem az időről, és ez autóvezetés közben egyáltalán nem szerencsés.

– ÉKN –


Tudott róla?

Az Országos Rendőr-főkapitányság-Országos Balesetmegelőzési Bizottság Gyilkos telefonok címmel közleményt adott ki az idén májusban Ceglédbercel közelében kilenc halálos áldozattal járó baleset miatt. A tragédia azért következhetett be, mert a sofőr élő közvetítésben volt vezetés közben.

A rendőrség a vezetés közbeni mobilhasználat veszélyeire figyelmeztetve egyebek között leírja: ha a figyelmünket a telefonunk 90 km/h sebességgel haladva mindössze 6 másodpercre vonja el, ezalatt a járművünk 150 métert tesz meg mindenféle kontroll és beavatkozási lehetőség nélkül! Márpedig ennél kevesebb is elég egy tragédia bekövetkezéséhez (egy külföldi tanulmány alapján a mobilhasználatra visszavezethető személysérüléses balesetek többsége a jogellenes telefonhasználat megkezdésétől számított 3 másodpercen belül bekövetkezik).