Életünk harmadát átdolgozzuk

Életünk harmadát átdolgozzuk
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Segítség ahhoz, hogy az állásváltás valóban előrelépést hozzon karrierünk szempontjából.

Számos okból dönthetünk úgy, hogy új munkahely után nézünk. A rossz munkakörnyezet, az alacsony szakmai vagy anyagi megbecsülés, az unalmas feladatok vagy az előrelépési lehetőségek hiánya is elég indok lehet a váltásra.

Élvezzük a munkát

Életünk nagyjából egyharmadát munkával töltjük, ezért fontos, hogy szeressük, amit csinálunk. Dr. Dobay Péter, a Perfekt Zrt. oktatási szakértője szerint ma már sokkal nagyobb súllyal esik latba karrierdöntéseink meghozatalakor a motiváció és a vállalati kultúra, mint az, hogy hosszú távon biztos pontot jelentsen számunkra munkahelyünk. Először is gondoljuk át, hogy biztosan akarunk-e váltani! Stresszes munkakörnyezetben időnként mindenki úgy érzi, hogy tele a hócipője, és legszívesebben még aznap beadná felmondását. Mielőtt azonban cselekednénk, érdemes átgondolni, hogy melyek azok a tényezők, amelyek gátolnak a munkavégzésben, tudjuk-e orvosolni a problémákat, megéri-e azok miatt feláldozni biztos munkahelyet. Fogalmazzuk meg, hogy miért szeretnénk váltani! Magasabb fizetés, szakmai előrelépés, rugalmas időbeosztás, kevesebb stressz. Mindenkinek mások az egyéni preferenciái. Állítsuk fel a saját fontossági sorrendedet, hogy biztosan olyan pozíció iránt kötelezzük el magunkat, ami illeszkedik az elvárásainkhoz.

Ne első felindulásból

Tervezzük meg a váltás időszakát! Ha megérett bennünk az elhatározás, ne mondjunk fel első felindulásból, mert nincs kizárva, hogy két szék között a pad alá kerülünk. Kezdjünk el keresgélni, mérjük fel a lehetőségeinket a munkaerőpiacon, és ha szükséges, képezzük magunkat. Akár a saját szakmánkban szeretnénk magasabb beosztásba kerülni, akár új területen elhelyezkedni, jó döntés lehet egy OKJ-s képzés elvégzése. Hagyjunk időt a feltöltődésre két állás között! A munkahelyváltás nagyon sűrű időszak. Szánjunk néhány hetet a pihenésre, mielőtt beleugrunk a következő nagy projektbe. Hagyjunk időt, hogy elengedjük az elmúlt évek felgyülemlett feszültségét, töltődjünk fel energiával, és hozzuk ki magunkból a maximumot az új munkahelyen.

HBN

Címkék: