Életük munkáját látták odaveszni – Tíz éve pusztított a Fényes udvari tűz

Akt.:
A 2007-es Fényes udvari tűz
A 2007-es Fényes udvari tűz - © Fotó: HBN-archív
Debrecen – Debrecen egyik legnagyobb tüze egy Fényes udvari lakóházban ütött ki 2007-ben. Az eset során összesen tizennégyen sérültek meg. Huszonöt embert a lépcsőházon keresztül mentettek ki, míg öt lakónak csak tolólétrával sikerült kijutni. A Katasztrófavédelem folyóirat cikke.

Hajdú-Bihar megyében, azon belül Debrecenben is vannak olyan tűzesetek, amelyek valamiért emlékezetesek maradtak az itt élők számára. A sokat emlegetett esetek közül az egyik egy debreceni étteremé, amely többször kigyulladt, majd, mint a főnixmadár, újra és újra „feltámadt”, megnyitva kapuit a vendégek előtt. Lángolt Debrecenben raktárépület, amely a benne tárolt anyagok miatt az egész városban jól látható füsttel égett. Volt már tűz húsfeldolgozó üzemben, de okozott riadalmat egy áruházban keletkezett elektromos tűz is. Idén tíz éve volt a város egyik, ha nem a legnagyobb tüze, amely egy középmagas lakóházban, a Fényes udvarban ütött ki.

Az eset egy viszonylag könnyen kezelhető konyhai tűznek indult, végül azonban a társasház szellőzőrendszerén keresztül terjedő lángok negyvennégy lakást semmisített meg – olvasható a Katasztrófavédelem nevű folyóirat novemberi számában.

És hogy mi történt? 2007 tavaszán egy idős nő főzés közben lepihent és elaludt. Az étel leégett, és a tűzhely közelében lévő szellőzőrendszeren át a tűz egészen a tízedik emeletig terjedt. A lángok gyors haladását a konyhai szagelszívóban lerakódott száraz zsírok és olajok segítették.

A tűzoltására és a bajbajutott lakók kimentésére a megye több pontjáról érkeztek tűzoltók, és más megyéből is riasztottak a helyszínre különleges szereket. Az épületből huszonöt embert a lépcsőházon keresztül mentettek ki, míg öt embernek csak gépezetes tolólétrán keresztül volt esélye kijutni a sűrű füsttel telítődött folyosóról.

fu-2

Fotó: HBN-archív

Mint a cikkből kiderül, a tűz oltását és az életmentést a Fényes udvari épület folyosóinak és érintett lakásainak rácsos lezárása, valamit a lakók körében kialakult pánikhangulat akadályozta. A házban élő emberek az elkordonozott terület mellett nézték, ahogy ablakaikból a sötét fekete füst a szabadba ömlik.

A negyvennégy lakás mindössze negyedére kötöttek biztosítást, így a lakók – köztük sok idős nyugdíjas – életük munkáját látták odaveszni a tűzben.

f4

Fotó: HBN-archív

Az eset közben tizennégyen sérültek meg, közülük nyolc embert a mentők a helyszínen elláttak, hat embert pedig enyhébb vagy súlyosabb füstmérgezéssel kórházba szállítottak.

A tűzoltók munkáját a város vezetői és a társszervek is segítették, a rendőrség például kisbusszal szállította a helyszínre a szabadnapos tűzoltókat. A károsultakat a város vezetői gyors segéllyel és ideiglenes szállással segítették. A tragédiából felocsúdott Debrecen több segélykoncertet szervezett a tavasz végén.

A felújításokat rövid időn belül elvégezték. A tűzesetről készült rengeteg fotó és tanulmány a tűzoltók és a társasházak tervezőinek munkáját segítik, az ott történtek a különböző oktatások során a mai napig előkerülnek. A lakók egy része azóta elköltözött a Fényes udvarból, többségüket azonban a mai napig kísértik a történtek.