Életre kel a népművészet a Belvárosi Galériában

Életre kel a népművészet a Belvárosi Galériában
© Fotó: magánarchívum
Debrecen – A XVI. Élő Népművészet Országos Pályázat észak-alföldi regionális kiállításának megnyitóját június 17-én, 13 órától tartjuk a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Galériájában (Kossuth u. 1.).

Köszöntőt mond: Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke és Szőnyi Sándorné, a Debreceni Művelődési Központ igazgatóhelyettese

Megnyitja: Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhely vezetője. Közreműködik: Bárdosi Ildikó népdalénekes. A kiállítást rendezte: Mátrai-Nagy Andrea etnográfus.

A zsűri tagjai: Csupor István muzeológus; F. Tóth Mária szakértő; Széll János etnográfus; Torma László, a Néprajzi Múzeum nyugalmazott főrestaurátora; Dr. V. Szathmári Ibolya etnográfus.

A pályázat kiírói ötévente adnak lehetőséget a hazai tárgyalkotó népművészet, a népi kismesterségek képviselőinek, hogy az előző években született alkotásokat szakmai zsűri, majd a közönség előtt megmérettessék. Példaértékű együttműködéssel valósult meg a pályázat és a hozzá kapcsolódó kiállítás a régió 3 megyéjének (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar megye) koordináló szervezeteivel, szakembereivel.

A régió 29 településéről összesen 161 alkotó pályázott. 6 kategóriában (18 féle kézműves tevékenység) 780 alkotás érkezett, ebből közel 600-at mutatunk be a nagyközönségnek.

Olyan alkotásokat állítunk ki, amelyek a hagyományos népművészetből merítenek, de a mai környezet-, lakás- és viseletkultúránkba beilleszthetőek – különös tekintettel a funkcionálisan összetartozó tárgyegyüttesekre.

A pályázat hozzájárult az új értékek megismertetéséhez az egyes tájegységek hagyományainak továbbéltetéséhez.

Az alkotások augusztus 28-ig tekinthetők meg hétköznapokon 10-18 óráig, augusztus 20-án, 10-20 óráig.

– Debreceni Művelődési Központ –

Címkék: , ,