Életforma, örömfutás, bizonyítási vágy: Debrecen egyik legnagyobb tömegrendezvénye belülről

A márciusi futófesztiválon
A márciusi futófesztiválon - © Fotó: Matey István
Debrecen – Más megyéből is érkeztek sportolók a cívisvárosi futófesztiválra.

Hömpölygött a tömeg a VI. Rotary Futófesztiválon. Mindenki más-más szándékkal tette ki magát a megmérettetésnek rövidebb és hosszabb távokon.

Példát mutat

Sasvári Gyula, családi segítséggel érkezett a versenyre immár negyedik alkalommal, Miskolcról. Vérkeringési zavarok következményeként mindkét lábát amputálni kellett. Töménytelen testi-lelki traumát élt át, míg nem 2012-ben társak buzdítására visszatért ifjúkori szerelméhez a sporthoz. Azóta az édesapjával közösen készített handbike-kal járja az országot. Évente hét- nyolc nagyobb eseményen vesz részt.


Sasvári

Sasvári Gyula és családja | Fotó: Magánarchívum


– A kézzel hajtott biciklit úgy terveztük, hogy beférjen a kocsi csomagtartójába. Így segítséggel eljuthatok az ország különböző pontjaira. Általában félmaratoni távok (21097 méter) leküzdése lehet a célom egészségi állapotom miatt. Tudom, hogy élsportoló már nem lehetek, de példát mutathatok másoknak, hogy a többszörös halál torkából visszafordulva sohasem késő elkezdeni valami örömtelit. Jelenleg napi négy órában dolgozom a Mozgássérültek Egyesületében, és erre az évre nyolc viadalt tervezek – összegzi élethelyzetét a nagy akaratú sportoló.

Családi nap

A Máthé család minden tagja indult a futófesztiválon. Zsuzsa asszony beérve a célba a negyedmaraton (10548 méter) teljesítése után elmondja, hogy férjével együtt biológusként dolgoznak. Párja fiatalkorában futó volt, és az újrakezdés után már a maratoni táv után ért célba. Ő ugyan már egyetemista korában is atletizált a DEAC-ban, de mindig csak hobbi szinten. Szükségét látja a rendszeres mozgásnak a szellemi terhelés ellensúlyozására. Nem törekszik élsportolói babérokra, csupán önmagához képest akar javítani időeredményein. Kislányukat, Zsófit három éves kortól sikerült ránevelni az örömteli futásra, minden kényszer nélkül. Így a hétvégeken keresik a kirándulási, versenyzési alkalmakat. Mindenki képességének megfelelő távokon indul, erősítve a családi összetartozás erejét.

Vidám kis társaság szórakozott a fűben. Kiderült, hogy ők a Diamond SE sportolói, edzőjükkel, szülőkkel, kutyusokkal, akik az előző nap Budaörsön egy fitness versenyen aratták a babérokat.


rt1

A Diamond SE sportolói | Fotó: Magánarchívum


Edzőjük Purcsel Zsuzsa, orvosin szerzett kutató biológusi diplomát, és ez idő alatt végig edzősködött. Majd huszonegy év versenytáncos, valamint kilenc esztendős fitness gyakorlattal határozta el, hogy a trénerségben találja meg élete értelmét.

HBN–Kiss ErzsébetSporthírek