Életfogytiglanra ítélt egy férfit emberölésért a Debreceni Ítélőtábla

Akt.:
Debrecen – Jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetett a Debreceni Ítélőtábla csütörtökön, az elsőfokú ítéletet súlyosbítva egy férfit, aki megölte egy ismerősét tavaly januárban Csermelyen – tájékoztatta az ítélőtábla sajtóreferense az MTI-t.

Fórizs Ildikó elmondta: az első fokon eljáró Miskolci Törvényszék 2015 decemberében a vádlottat emberölés és kifosztás bűntette miatt 24 év fegyházbüntetésre ítélte. A döntés ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

A bíróság megállapította, hogy 2015 januárjában a vádlott Csermely településen egy presszóban találkozott a 67 éves, egyedül élő férfival, akivel ismerték egymást, ugyanis a vádlott alkalmanként segített a ház körüli munkákban. Megállapodtak abban, hogy a vádlott elmegy a házhoz aznap, és megbeszélik az újabb teendőket. A házban a két ember beszélgetni kezdett. Mindketten ittas állapotban voltak, vita alakult ki köztük, s a vádlott rátámadt a sértettre, a nyakát megragadva leterítette a földre, ráült a mellkasára és egy csavarhúzóval kétszer nyakon szúrta a másik férfit, aki azonnal meghalt. A vádlott ezután átkutatta a sértett ruházatát, elvette a zsebében talált hétezer forintot, a konyhaasztalon lévő két doboz cigarettát és elhagyta a helyszínt. Otthon a gyilkosság idején viselt ruházatát a kályhában elégette. A sértett holttestét másnap a szomszédok találták meg.

A Debreceni Ítélőtábla Elek Margit vezette tanácsa – az elsőfokú ítéletet megváltoztatva – a vádlottra bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmény miatt életfogytig tartó szabadságvesztést szabott ki, és a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját 25 évben határozta meg.

– MTI –