Életfogytig tartó börtönre ítélt emberölés kísérlete miatt egy férfit a Debreceni Törvényszék

Debrecen, 2014. június 6., péntek (MTI) – Több emberen, nyereségvágyból elkövetett emberölés kísérlete miatt mint többszörös visszaesőt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt egy férfit pénteken a Debreceni Törvényszék. A nem jogerős döntés szerint a vádlott legkorábban 30 év múlva bocsátható feltételes szabadságra – közölte a bíróság sajtótitkára az ítélethirdetés után az MTI-vel.

Veszprémyné Szajkó Márta elmondta: az ügy további három vádlottját – mint bűnsegédet és felbujtót – nyolc és tíz hónap közötti, két-három év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

Az elsőrendű vádlott mindkét esetben idős embereket bántalmazott, azért törte rájuk otthonuk ajtaját, hogy pénzt szerezzen. Előbb egy idős férfit bántalmazott otthonában, ő életben maradt. Utóbb egy idős nőt vert meg otthonában, ő néhány nap múlva a kórházban meghalt.

Mivel a büntetőeljárás két sértettje közül az idős férfi életben maradt, a bíróság a törvényi rendelkezések értelmében a több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletét állapíthatta meg – ismertette a sajtótitkár.

Lányi Csaba tanácselnök szerint a bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy az első esetben beismerő vallomást tett a vádlott, cselekményét megbánta, a sértettől bocsánatot kért, és ő ezt el is fogadta.

Súlyosító körülményként vette figyelembe a bíróság azt, hogy a vádlott már többször volt büntetve, többszörös és egyben különös visszaeső bűnelkövető, ezeket a cselekményeket védtelen, idős emberek sérelmére követte el, s azt a tényt, hogy rendkívül elszaporodott az idősek sérelmére elkövetett hasonló bűncselekmények száma.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész valamennyi vádlott esetében három nap gondolkodási időt kért. Az elsőrendű vádlott és védője fellebbezést jelentett be, a további vádlottak és védőik tudomásul vették a döntést. A Debreceni Törvényszék fenntartotta az elsőrendű vádlott előzetes letartóztatását.

– MTI –