Életet mentett a gyors helyzetfelismerés

Senger Gábornét és Jucika nénit elválaszthatatlan kapocs köti össze mindörökre
Senger Gábornét és Jucika nénit elválaszthatatlan kapocs köti össze mindörökre - © Fotó: Kedves Zilahi Enikő
Nyíracsád – Életmentő oklevelet kapott Senger Gáborné, a nyíracsádi orvosi rendelő ápolónője, asszisztense.

A nyírségi település önkormányzatának képviselő-testülete rövid ünnepségen életmentő oklevelet adományozott Senger Gábornénak, aki lélekjelenlétének, határozottságának és gyors helyzetfelismerésének köszönhetően megmentette a szintén helyi Dorogi Jánosné életét.


Széll Nóra saját versével mondott köszönetet a nagymama életéért.

A történet még október végén kezdődött. Azon az emlékezetes vasárnapon éppen a délelőtti miséről indultak haza a hívek a falu görögkatolikus templomából. Így volt ezzel Jucika néni is, aki egyik lányával és unokájával sétált hazafelé. A templomdomb tövében szinte másodpercek alatt fordult meg a világ Dorogiékkal. Jucika néni rosszul lett, eszméletlenül esett össze. Szívinfarktust kapott, amit akkor még senki sem tudott. Csupán azt látta mindenki, hogy a néni mozdulatlanul fekszik. Szemtanúk úgy mesélték, hogy az embereket sokkolta, szinte megbénította a pár másodperc alatt lezajló jelenet.

Kezében volt az élete

Senger Gáborné Ica, a helyi orvosi rendelő egyik asszisztense, ápolója szintén a helyszínen tartózkodott. Pillanatok alatt átlátta, felmérte a helyzetet és cselekedett. Mivel Jucika néni szívműködése leállt, azonnal megkezdte az újraélesztést, közben telefonon tartotta a kapcsolatot a mentőszolgálat ügyeletesével. A szomszéd településről percek alatt kiérkező mentősök átvették Jucika néni ellátását. A szakemberek úgy fogalmaztak akkor, hogy Jucika néni élete szó szerint Senger Gáborné kezében volt abban a kritikus időben. Több mint egy órába került, mire stabilizálták a néni állapotát, majd a mentőhelikopter a Klinikára szállította, ahol életmentő műtétet hajtottak végre.


Senger Gáborné, Jucika néni és lánya Jutka a meghatottság könnyeivel küzdve hallgatták a köszöntő szavakat.

Köszönő és hálaszavak

Jucika néni több mint egy hónapot töltött kórházban, majd következett a rehabilitáció és az otthoni lábadozás időszaka. Az ünnepségen azonban már ő is jelen volt, ahol először dr. Nagy János polgármester mondott köszönetet az életmentőnek, majd Széll Nóra, Jucika néni unokája saját versének soraival adta át a család hálaüzenetét, amiért Senger Gábornénak köszönhetően az édesanya, a nagymama még ma is köztük lehet. Az életmentő a tőle megszokott szerénységgel fogadta a köszönő és hálaszavakat, az ünnepség résztvevői pedig a meghatottság könnyeivel viaskodva örültek, hogy Senger Gábornénak köszönhetően nem történt tragédia.

– Kedves Zilahi Enikő –