Életet mentett a debreceni tartalékos

Akt.:
Pikó Ákos igazi hősként cselekedett a debreceni Déri téren: szívkompresszióval mentette meg egy fiatal lány életét
Pikó Ákos igazi hősként cselekedett a debreceni Déri téren: szívkompresszióval mentette meg egy fiatal lány életét - © Fotó: Matey István
Debrecen – Pikó Ákos tettével szeretne példát állítani a fiataloknak.

Egy debreceni önkéntes katona, Pikó Ákos mentette meg annak a 19 éves lánynak az életét, aki a Déri Múzeumnál lévő parkban augusztus elején lett rosszul – olvasható a Magyar Honvédség internetes oldalán.

Jókor, jó helyen

Ákos a Napló érdeklődésére elmondta: gyermekkori álma, hogy katona lehessen. Édesapja és nagyapja is hivatásos katonaként szolgáltak, többek között ezért is csatlakozott a Debreceni Szakképzési Centrum Brassai Sámuel Gimnáziuma és Műszaki Szakgimnáziumának tanulója idén a Magyar Honvédség önkéntes területvédelmi tartalékos rendszeréhez.

piko2Pikó Ákos | Fotó: Matey István

Ákos elfoglaltsága révén ritkán találkozik a barátaival, de aznap épp velük volt a Déri Múzeum előtti parkban. A fűben beszélgettek, amikor megláttak egy lányt összeesni, akinek barátnője ijedtében odarohant a fiatalokhoz.

Ekkor Ákosnak egyből eszébe jutottak a tanult módszerek, amelyeket önkéntes katonaként sajátított el. Sikeresen felmérte a helyzetet, mint megtudta, a 19 éves lány gyógyszerre fogyasztott alkoholt, és emiatt lett rosszul. A fiatal lány nem lélegzett és nem adott semmilyen életjelet, Ákos azonban nem ült ölbe tett kézzel.

Szívkompressziót alkalmazott, ameddig a mentők a helyszínre nem érkeztek. A fiatal nő így még azelőtt magához tért, mielőtt a szakszerű segítség meg nem érkezett.

Embertársi kötelesség

A barátaim ledöbbentek azon, amit tettem. Ők nem is tudták, hogy önkéntes katona vagyok.”

– Gyerekkorom óta van bennem egyfajta erős segítőszándék. Az esetet követően döbbenten láttam, hogy nagyon sok fiatal nem mer cselekedni, pedig sokan voltak a parkban. Szerintem embertársi kötelesség segíteni másokon, főleg annak, aki tud is. Hiszen ezzel akár valaki életét is megmenthetjük – mondta Pikó Ákos.

Az önkéntes katona a későbbiekben a honvédség berkein belül szeretne elhelyezkedni.

Jelenleg logisztikát tanul, de a tervei között szerepel az is, hogy jelentkezik majd az altiszti egyetemre. Azt reméli, hogy tettével példát tud állítani más fiataloknak is, akik hasonló szituációba kerülnek.

GYT