Életet lehelnének a volt bőrszárítóba

Akt.:
Életet lehelnének a volt bőrszárítóba
© Fotó: Matey István
Debrecen – Nem alakult ki egyetértés a közgyűlésben arról, milyen is legyen az új debreceni görögkatolikus templom.

A beruházás annak kapcsán került napirendre, hogy az önkormányzat ingyen át akarta adni az ehhez szükséges területet a görögkatolikus egyháznak.

China Tibor főépítész korábbi kritikája után most ellenzéki képviselők is nemtetszésüknek adtak hangot, miután lakossági panaszokat kaptak.

(Ahogy arról május elején beszámoltunk, egy gyömrői házaspár, Fiers Márton és Lovas Katalin nyerte meg azt a tervpályázatot, amelyet a Derék utca és Holló László sétány sarkára tervezett görögkatolikus templomra írt ki a Hajdúdorogi Főegyházmegye. A 150 fő befogadására alkalmas templom építése az akkori elképzelés szerint jövőre kezdődött volna el.)

Még egyeztetnek

Az erről szóló vita elején Csikai József jobbikos képviselő azt kérdezte, hogy a templom terveivel kapcsolatban megfogalmazott kritikus vélemények hatására tervezi-e a város, hogy megkeresi a görögkatolikus főegyházmegyét.

China Tibor főépítész úgy fogalmazott, hogy a tervpályázat országos, nyílt és titkos volt, melyre sok pályamű érkezett. A bírálóbizottságban nem mindig egyöntetű a vélemény, voltak megjegyzések. A végeredmény még nem született meg, a tervezők voltak nála, még tart az egyeztetés.

A tervtanács dolga

Nem kívánok az egyházmegyével semmilyen esztétikai kérdésben vitát folytatni. Erre a tervtanács hivatott, akik szakmai szempontok szerint tesznek javaslatot”

– hangsúlyozta Papp László polgármester. Hozzátette: helyes törekvés valamennyi egyház részéről, ha hitéleti fejlesztési elképzeléseket fogalmaznak meg. – A reformátusoknak is van egy nem minden részében tisztázott hasonló kérése. Ők bölcsőde és óvoda fejlesztéséhez, templom építéséhez kérnének területet. Nekik is biztosítjuk azt a lehetőséget, amit a görögkatolikusoknak – fogalmazott. Papp László kiemelte: Debrecen évtizedek óta támogatja az egyházak fejlődését.

Áll rendelkezésükre

Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció képviselője arra emlékeztetett, hogy a szóban forgó telket 2010-ben egyszer már odaadta a város a görögkatolikusoknak, ők azonban nem éltek a lehetőséggel, egyetlen kapavágás sem történt azóta. Majd azt kérdezte, hogy a beruházásról kikérték-e az ott lakók véleményét. Úgy értesült ugyanis, hogy többen tiltakoznak a beruházás ellen.

Papp László válaszában kifejtette: a területet eredetileg öt évre adták át, de az egyháznak nem volt elég pénze az építkezésre. Most nekik kellene erről egyeztetni az érintettekkel – mondta. Azzal érvelt a beruházás mellett, hogy az elmúlt 20 évben több templom is épült Debrecenben hasonló környezetben, melyek mind jó szolgálatot tesznek a helyi közösségi életnek. – Amennyiben az ott élőknek ellenvéleményük van ezzel kapcsolatban, állok rendelkezésükre – jelentette ki. A vita végén tartott szavazáson úgy döntött a közgyűlés, hogy a témáról lakossági fórumot hívnak össze, ahol az érintettek kifejthetik álláspontjukat.

kozgyules2_Fotó: Matey István

A következő előterjesztés egy rendezési terv módosítása volt, melynek jóvoltából fejleszteni tudják majd a Nagy-Gál István utcai Tímárházat. A Debreceni Egyetem ugyanis úgy döntött, hogy a létesítmény ipartörténeti jelentőségű, elhagyatott bőrszárító részét átalakítják, kibővítik, felújítják.

Új közösségi tér

Az épületben az egyetem szervezetei, hallgatói, a város művészeti iskolái, alkotó­csoportjai számára közösségi teret, alkotóházat hoznának létre.

Az építészeti koncepció szerint két szinten, 110 négyzetméteren úgynevezett „workshop-tér”, az udvar ideiglenes lefedésével pedig 195 négyzetméteren kiállító- és rendezvénytér jönne létre.

Módosították azt a városrendezési tervet is, amely eddig akadályozta a Sámsoni út tervezett bővítését. Az anyag szerint a beruházó állami Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. célja, hogy a 471-es cívisvárosi szakasza kétszer két sávos legyen. A kapacitásbővítés részeként osztályozó sávok, illetve új jelzőlámpás csomópontok, gyalogos-átkelőhelyek épülnének, továbbá szerviz- és kerékpárút; valamint új fasorokat telepítenének.

Ingyenes lesz a parkolás

Elfogadták Papp László polgármester azon javaslatát is, hogy a Nagyerdei Strand újjáépítése miatt enyhítsenek a létesítmény főbejáratának környékére vonatkozó parkolási szabályozáson. (Ezt a június 28-ai közgyűlésen Varga Zoltán DK-s képviselő kérte.) Az új rendelet szerint a Nagyerdei körúton, az Egyetem tér és a klinikák főbejárata közötti 112 parkolóhelyen parkolási díjat ezentúl hétköznapokon 8 és 18 óra között, valamint szombaton 8 és 14 óra között kell fizetni. A strand újjáépítésének befejezése után ezt a döntést felülvizsgálják. (Eddig ott május 1-tól augusztus 31-ig a hét minden napján 8 óra és 18 óra között volt muszáj parkolójegyet váltani.)

– Orosz Csaba –


A templom látványterve
Debrecen - Eldőlt, kinek az elképzelései alapján valósulhat meg a görögkatolikus templom a Tócóskertben. Egy gyömrői házaspár, Fiers Márton és Lovas Katalin nyerték meg azt a tervpályázatot, amelyet a debreceni Tócóskerti lakótelepre tervezett görögkatolikus templomra írt ki a Hajdúdorogi Főegy...

A templom külső képe a Derék utca felőll
Debrecen - A városi önkormányzat soron következő közgyűlésén téma lesz a 471-es főút kapacitásbővítése is. A Tímárház régi épületének felújítása és közösségi létesítménnyé alakítása is szerepel a városi képviselő-testület csütörtöki tanácskozásán, amely 9 órakor kezdődik a Régi Városháza nagytaná...

Soron következő ülését tartotta a debreceni közgyűlés
Debrecen - Kibővítenék a Tímárházat, a debreceni közgyűlés is támogatja a 471-es főút fejlesztését. Számos fontos döntés született a debreceni közgyűlés csütörtöki, utolsó nyári ülésén. A legnagyobb vitát a Tócóskertbe tervezett görögkatolikus templom tervei váltották ki. China Tibor főépítész ko...