Életében szimbólummá vált a tudós

Életében szimbólummá vált a tudós
Életében szimbólummá vált a tudós - © Fotó: Matey István
Berettyóújfalu – Emlékhely avatásával tisztelegtek Berettyóújfalu egykori képviselője, Orbán Balázs előtt.

„A legnagyobb székelyként” ismert Orbán Balázsra emlékeztek szerdán Berettyóújfaluban, ahol a nevét viselő téren avatták fel a néhai országgyűlési képviselő tiszteletére elhelyezett domborműves emléktáblát és emlékfát. Előbbi Kurucz Imre szobrászművész, utóbbi pedig Nemes Sándor fafaragó alkotása. Orbán Balázs születésének 185. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Muraközi István polgármester azt mondta, a tér most vált méltóvá a névadójához, aki már életében szimbólummá vált.

A kegyeleti emlékhely szomszédságában egy temetkezési helyet is kialakítottak, ahol a helyiek díjmentesen tárolhatják az urnákat, míg a családnak lehetősége lesz arra, hogy méltó helyet találjon a hamvaknak.

Az eseményen részt vett az Orbán Balázs Társaság elnöke, Nagy Gábor, valamint a szülőhelye képviseletében Bálint Domokos tanácsos, akik az 1890-ben elhunyt polihisztor életének és munkásságának főbb állomásairól szóltak.

Bejárta a világot

Orbán Balázs Lengyelfalván született 1829. február 3-án. 1846 tavaszán hagyta el szülőföldjét, és családjával Konstantinápolyba utazott, a velencei származású nagymama, Foresti Mária örökségének átvételére. Az esemény sajtóanyagának tanulsága szerint beutazta a Közel-Keletet. Édesapja után hat nyelven beszélt, és utazásai során megismerte az arab, és a török nyelvet, bejárta Palesztinát, Szíriát, Arábiát, Egyiptom egy részét, de járt Görögországban is. Később Angliában is megfordult, négy évet töltött Victor Hugo társaságában, akinek fiaitól tanulta meg a fényképezés művészetét.

Ő volt az első, aki a fotográfiát tudományos munkára is használta. A Székelyföld leírása című munkájában lévő fametszetek mind az ő fényképei alapján készültek el. 1859-es hazatérése után függetlenségi programmal lett országgyűlési képviselő, a budapesti parlament nemzeti radikálisainak táborát erősítette. 1872-től élete végéig tagja volt az országháznak. 1881-től haláláig, 1890 áprilisáig Berettyóújfalu képviselője volt a magyar országgyűlésben.

HBN


„A legnagyobb székelyre” emlékeztek
Berettyóújfalu – Domborműves emléktáblát és emlékfát állítottak Orbán Balázs születésének 185. évfordulója alkalmából Berettyóújfaluban.