Élesen kritizálta Kósa az állatkertet

Ülésezett a debreceni képviselő testület
Ülésezett a debreceni képviselő testület - © Fotó: Matey István
Debrecen – Nem történt meglepetés, minden előterjesztés átment a közgyűlésen.

Három nonprofit kft. élére nevezett ki új ügyvezetőt csütörtöki ülésén a cívisváros képviselő-testülete. A személyi változásokat kivétel nélkül a városvezetés és az ellenzék közötti szóváltás kísérte. A legnagyobb vita a Nagyerdei Kultúrpark vezetésében történt változások kapcsán volt. Nagy Sándor Tibor mellé ugyanis Halász Csilla személyében új ügyvezető igazgatót választott a testület.

Gyöngytyúk vagy fácán?

Kósa Lajos polgármester az állatkertről szólva többször is kritikusan fogalmazott. Azt mondta, míg a nyíregyházi vadasparkba 500 ezren, a debreceni állatkertbe csak 180-200 ezren látogatnak el évente. – Nagyon-nagyon gyenge a kereskedelmi értékesítés, a padokra nem lehet leülni, és a büfé kínálata is „erősen retró”. Száraz pereccel és három rozsdás vasjátékkal nem lehet vonzóvá tenni a létesítményt – jegyezte meg. Az állatkertet közel 15 éve vezető Nagy Sándor Tibor szakmai hozzáértéséről elismeréssel szólt, de – mondta – a marketing területén megújulásra van szükség. Dobrossy István (DISZ) utóbbi állítást nem vitatta. Azt kérte viszont – Gondola Zsolttal (Civil Fórum) egyetemben –, hogy vegyék le a napirendről a határozati javaslatot, mivel nem tisztázott, hogy kitől mit várnak. Gondola és Madarasi István (MSZP) azt tették szóvá, hogy sem a közgyűlésben, sem a bizottsági ülésen nem jelent meg Halász Csilla, így nem tudtak meg semmit az elképzeléseiről. Kósa Lajos úgy fogalmazott, azért őt javasolja társügyvezetőnek, mert a pályázati világban jártas, biológus végzettségű, így „képes megkülönböztetni a fácánt a gyöngytyúktól”. Az ügyvezető kinevezése egy évre szól.

Lemondott vagy sem?

Új vezetője van a tudományos élményparkot működtető Agóra Közhasznú Nonprofit Kft.-nek is. A polgármester azt mondta, Darnai Balázs július 15-ei hatállyal lemond az ügyvezetésről. Madarasi István viszont úgy fogalmazott, Darnai – aki térítés nélkül végezte munkáját – a sajtóból értesült a saját lemondásáról. Pajna Zoltán alpolgármester az ellenzéki kérdésekre úgy reagált, hogy elégedetlenek voltak a távozó ügyvezető munkájával. Utódjának Szomolya Ákost választották, akinek alapbérét 595 ezer forintban határozták meg, ezt Szathmári Károly (MSZP) sokallta.

Hozzájárult a testület ahhoz is, hogy a város kezességet vállaljon az új Nagyerdei Stadiont működtető MSE Klaszter Kft. hitelfelvételéért. Szintén elfogadták azt a szándéknyilatkozatot, amely a MODEM Modern Debreceni Művészeti Közhasznú Nonprofit Kft. megszüntetéséről és tevékenységének a Déri Múzeumba történő integrálásáról szól. Kósa Lajos hangsúlyozta: a brandet mindenképpen szeretnék megőrizni. Madarasi István kérdésére pedig azt felelte, ha a MODEM-ből eltűnt képek miatt fizetni kell, akkor azt a város fogja megtenni.

HBN-SZZSL